Kimitoöns Ungdomsparlament längtar efter att få träffas

Inom Kimitoöns Ungdomsparlament väntar man nu ivrigt på att samhället tryggt ska öppna upp igen, så att man äntligen ska kunna träffas för fysiska möten, i stället för de stela videomötena.
Vice ordförande Johan Santalahti och sekreterare Iza Forsbom tycker att unga på Kimitoön har det rätt bra ställt just nu, men att coronan varit riktigt jobbig.
– Vi har inte kunnat träffas, ungdomsgårdarna har inte varit öppna och ingenting har hänt. Innan coronan brukade vi träffas i stora gäng, till exempel på Forneldarnas natt, men det har vi inte gjort på två år. Det är en lång tid, säger Forsbom, som låter frustrerad över att fina ungdomsår blivit mer eller mindre förstörda.
Även om Santalahti ser tecken på att samhället nu tar små steg i rätt riktning, tycker han att pandemin skapat en förändring.
– Ärr blir kvar efter coronan – unga träffas inte längre som tidigare, säger han.
Forsbom har dock gjort den positiva iakttagelsen att Kimitoön blivit ett riktigt samhälle, om hon jämför med då hon själv var barn.
– Då såg man ingen någonstans, men numera händer det ju saker och folk är i rörelse, tycker hon.
Start för planering av Islaparlament
Aktuellt för Kimitoöns Ungdomsparlament just nu är att starta planeringen av årets Islaparlament, barnens och ungdomarnas kongress på Kimitoön. Det här är det klart största arrangemanget under verksamhetsåret. Islaparlamentet samlas traditionellt en gång om året för att besluta om hur 10 000 euro fördelas för att gagna barn och ungas trivsel i kommunen.
Liksom ifjol går startskottet för det här på Barnkonventionens dag, den 20 november, då barn och unga får börja lämna in sina idéer.
– Idéerna får väldigt gärna handla också om vardagen utanför skolorna, säger Jaana Eriksson, koordinator för ungdomsarbete.

Parlamentet hoppas att man den här gången ska kunna sammanträda i Villa Lande i februari. I våras arrangerades Islaparlamentet på distans, men de involverade är överens om att det var mindre lyckat. Dock har man samlat lärdomar också från det.
– Det var fint att många hade gjort videor, då är idéerna lättare att ta till sig, säger Johan Santalahti.
Han värdesätter att unga genom Islaparlamentet får pröva på att presentera sin idé, lära sig hur röstning går till och på så vis vara en aktivare medborgare.
I Västanfjärd spelar man schack ute
Sedan senaste Islaparlament har en hel del av idéerna förverkligas, till exempel har Dalsbruks skola fått innebandyklubbor, ungdomsgården Slaggis i Dalsbruk har fått nya gamingstolar och Västanfjärds skola har fått ett gungbräde och stora schackpjäser.
Schackpjäserna har använts ivrigt, speciellt på våren då de var alldeles nya. Då ÅU gör en snabb visit berättar eleverna Mimer Lindström, Max Söderström, Elias Bergholm-Montenegro och Ellinor Söderström att de alla kan spela schack. Mimer tycker det är lätt då man väl lärt sig och Ellinor tillägger att spelet ju tar hundra år att spela.
Barnen är dock kreativa och hittar ofta på andra lekar och spel med pjäserna. De är noga med att föra in pjäserna i förrådet då dagen är slut.

Stort parlament i Kimitoön
Kimitoöns Ungdomsparlament har en bred representation i skolorna med sina hela 22 medlemmar, vilket kan jämföras med grannen Pargas, vars ungdomsfullmäktige har 10 medlemmar. Ordförande på Kimitoön är Julia Byman.

Nytt för i år är att också Axxell Brusaby har två platser i Ungdomsparlamentet. Tanken är att inkludera de studerande, så att de känner sig välkomna på Kimitoön.
Aktuellt är också en nämndutbildning för hela Ungdomsparlamentet – det har nämligen en representant i varje nämnd i kommunen och i styrelsen.
Annat man har på gång är bland annat en ungdomsparlamentsträff med övriga i Egentliga Finland, för att nätverka och lära sig av andra.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.