Förflytta dig till innehållet

100 liter plättsmet när Åbostuderande ordnar plättfest – nu återvänder glädjen till studentkvarteren

Monica Forssell
En ung kvinna rör ihop plättsmet i ämbar.
Plättfesten är ett stort projekt som kräver omfattande förberedelser.

Ska man steka 1000 plättar behöver man ungefär 170 ägg, nästan 30 kg mjöl och tiotals liter mjölk. Det vet Ida Björklund. Hon är värdinna vid en av Åbo Akademis studentkårs största specialföreningar, Österbottniska nationen, och stod i torsdags och rörde ihop 100 liter plättsmet.

På fredagen kördes ämbar med smet ut till nio andra studerande i Åbo som sedan liksom Björklund ägnade dagen åt till att steka cirka hundra plättar var.

I dag ska plättarna ätas, och det med besked.

Plättfesten är en av de stora festerna

Hundraåttio personer är anmälda till ÖN:s traditionella Plättfest. Evenemanget är ett av de stora studentevenemangen vid ÅA och lockar deltagare också från övriga Norden.

I fjol måste plättfesten ordnas bara som ett virtuellt evenemang så att studerandena träffades i mindre grupper hemma hos varandra och sedan umgicks med övriga plättätare via skärmar.

Men nu blir det alltså plättar, sylt och grädde på riktigt och hungern (och törsten?) efter att få fira tillsammans på riktigt är stor.

”Jag tror nog att folk ser fram emot det här jättemycket”

Björklund själv berättar att hon senast deltagit i en lite större studentfest, ansikte mot ansikte med andra studenter, i mars 2019. Pandemin bröt ut på vårvintern 2020 i Finland.

– Jag tror nog att folk ser fram emot det här jättemycket. Att umgås över skärm är inte det samma som att ses på riktigt, säger Björklund och får medhåll av ÖN:s ordförande Janeta Österberg.

– Jag tror det finns ett stort intresse och behov av att umgås och ta tillbaka förlorad studietid.
Och då ska vi inte översätta studietid här till tentläsning utan helt enkelt den värdefulla tid som handlar om att lära känna varandra och umgås.

En ung kvinna med ett ämbar plättsmet i famnen.Monica Forssell
Som värdinna får Ida Björklund bestämma vilket plättrecept som används och de här plättarna kommer att smaka, vet Björklund.

Sociala aspekten har stor betydelse

Flera studentföreningar vid ÅA har i år ordnat dubbla sitsar för gulnäbbarna så att både de studerande som inledde sina studier i fjol och årets nya studerande har fått ta del skräddarsytt program till nykomlingarna.

Festerna och de gemensamma jippona är viktiga milstolpar i studielivet och efter över ett år av social svält finns det mycket att ta igen.

– Det finns många studerande som bor ensamma och under coronatiden har studerandena inte haft möjlighet att träffas vare sig på bibliotek eller campus. Många har bara suttit inne, säger Österberg och hoppas att människor förstår att den sociala aspekten har stor betydelse.

Klädseln på Plättfesten är ”cocktaildräkt” och förutom plättar, som serveras med ett glas mjölk och eventuellt någon annan dryck, hålls det ett tal till plätten och annat program som specialföreningens styrelse bjuder på.

Inför den traditionella plättfesten har föreningen haft kontakt med Regionalförvaltningsverket som gett grönt ljus för arrangemangen.

Något coronapass krävs inte för att delta i plättfesten men däremot ska den som vill fortsätta festa på någon av Åbos många nattklubbar bereda sig på att kunna visa upp ett covidintyg.

Korrigering: I rubriken fanns en 0 för mycket i antalet liter. Korrigerat till det korrekta 100 liter kl 13:08.

Korrigering 23.10. kl 16:44: Coronapandemin bröt ut på vårvintern 2020, inte 2019, i Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter