Böckerna som är värda läsa – och att köa för – i höst

Det utkommer mängder av nya böcker varje höst. Vilka är värda vår uppmärksamhet?
Vad ska man satsa på att läsa under mörka höstkvällar eller soliga novemberdagar? Eller kanske uppmärksamma någon med till fars dag eller kommande högtider? Vi bad två bibliotekarier och två litteraturkritiker om tips.
Karolina Zilliacus, bibliotekschef i Pargas, listar följande böcker, eller tidskrifter
Boken om ”Vadd-mamman” Aline Grönberg. Den utkommer i oktober. Berättelsen om en legendarisk affärskvinna i Åbo som lever kvar i minnet hos många.
Tidskrifter!
Tidskrifter! Jag botaniserar i Blankabibliotekens stora utbud av tidskrifter och är glad för att det nu också går att beställa tidskrifter mellan biblioteken.
Mia Francks Galanterna om kvinnor som klär ut sig till män i 1910-talets Helsingfors för att kunna ta del av stadens liv.
Gunnar Högnäs, informatiker vid Åbo stadsbibliotek, tipsar så här
Stefan Jonsson: Där historien tar slut.
Makt, monster och motstånd i en delad värld. Essän är en genre som jag gillar, i dagstidningar, tidskrifter och böcker. Den ger utrymme för både fakta och fiktion, mera subjektivt funderande, rentav spekulativa utsvävningar.
Jonsson är professor i etnicitet i Linköping och har sysselsatt sig med frågor rörande bl.a. mångkulturalism, rasism, globalisering och postkolonial kultur.
Jonsson tar avstamp i litteratur, konst, film och belyser klotets maktordning. Som bakpärmstexten avslöjar: ”Världen ser olika ut beroende på om man är rik eller fattig, om man bor i nord eller syd, om man är vit eller svart, man eller kvinna.”
Marko Lamberg: Häxmodern. Berättelsen on Malin Matsdotter
Det här är en översättning av Tammerforsprofessorns Lambergs finska original från 2019. Nästan en true crime om brott som inte begåtts. Ett aktuellt ämne, konspirationsanklagelser från 1600-talets andra hälft, då kvinnor t.o.m. brändes levande, så som bokens huvudperson Malin Matsdotter, bosatt i Stockholm, hemma från Österbotten.
Boken visar hur det går i ett delat samhälle med fattigdom, okunskap, ojämlikhet, rädsla samt misstänksamhet, i synnerhet mot dem som kommer från andra områden och talar främmande språk, så som finska. Å andra sidan existerar det moralisk resning, vilket t.ex. ”Rumpare-Malin” står för, och ett gryende resonerande, logiskt rättegångstänk.
Bländad av död och kärlek. 130 år av finlandssvensk poesi
Det finns poesi för var och en, enligt stil, tema, instrumentering. Därför kan poesiantologier vara lämpliga inkörsportar – eller dignande buffebord för lyriska allätare.
Det här verket innehåller tre personers sammanlagt 130 favoritdikter. De har inte ”eftersträvat ett heltäckande urval” utan valt poesi de berörts av. Och visst, jag bläddrar och läser med behållning – märker att särskilt åren 1975 och 2008 står för angelägna dikter.
ÅU:s litteraturkritiker Freja Rudels tipsar om finlandssvenska böcker att bita i
Kaj Korkea-aho: Röda rummet.
I sin nya roman skriver Kaj Korkea-aho flyhänt, djupt och djärvt om begär. En annorlunda bostadsannons blir inkörsporten till ett händelseförlopp där ekonomi, erotik och makt tråcklas samman och blottar varandra.
Hur korrupt är konsten? Vad är människan utan sin sexualitet?
Röda rummet är både spännande och intellektuellt utmanande. Det är en bladvändare som inte tvekar att söka sig bortom det bekanta och entydiga, mot det komplexa, obekväma och gränsöverskridande. Det finns många nya rum att upptäcka i Korkea-ahos roman.
Matilda Södergran: Nell.
Matilda Södergrans roman ”Nell” är en stor liten bok. Södergran rör sig långt ifrån romanen som konvention och visar istället romanen som möjlighet. ”Nell” är prosa, men poesins skärpa finns i varje stavelse och frammanar en särskild vakenhet hos läsaren.
”Nell” handlar om ensamhet, om frigörelse, glesbygd, kvinnlighet, kroppslighet och förgänglighet. Och om den långa vägen till våra närmaste. Utan åthävor lyckas Södergran inge tro på ordens förmåga att visa oss världen: Kroppens tyngd mot soffan, getporsen i skogen, lingonsyltens klarröda pärlor, tungans dans i munnen. Allt framträder som återuppväckt. Plötsligt förnimbart genom språkets magi.
Martina Moliis-Mellberg: Falk och pisces szn.
Hösten är förlusternas tid. Vi släpper ljuset och går mot det slut som måste komma förrän vi kan börja på nytt. Martina Moliis-Mellberg har i år gett ut två diktsamlingar där hon briljerar i gestaltningen av just förlust: ”Falk” och ”pisces szn”.
I förlusten är de syskonböcker, till sitt uttryck är de väsensskilda. ”Falk” är minimalistiskt vacker och nästan stum i sin sorg, medan ”pisces szn” är en hjärtesorgens höga och låga visa. Allt från poplyrik till Sapfo, chatspråk, Netflix och Lidl ryms med och rymmer saknad.
Ann-Christine Snickars, teater- och litteraturkritiker ger oss följande tips
Agneta Rahikainen: Smittans rike: om syfilis i konst, kultur och kropp.
Sjukdomshistoria avslöjar mycket om samhället. Vinkeln är kulturhistorisk och pekar ut tydliga eller bedrägligt vaga bilder av syfilis i bildkonst och litteratur. Den visar på en tystnadskultur som skördade många offer, på mytbildningen och stigmatiseringen som häftar vid obotliga sjukdomar, och viktigast: att sjukdomsspridning kan övervinnas med hjälp av vetenskap och upplysning.
Sirpa Kähkönen: Vihreä sali.
Det är 1960-tal, i romanens centrum är några ungdomar, födda strax efter kriget som lämnat ett arv av stum skörhet och psykisk ohälsa. Men det finns också vänskap och hjälpsamhet, och berättelsen gör en avstickare till 1910-talets Petersburg, där en tidigare generation tampas med sin tids vardag och ideologier och omstörtande händelser. Några av Kähkönens tidigare romaner finns på svenska, men hennes finska är utsökt vacker, särskilt här.
Abdulrazak Gurnah: Den sista gåvan.
Köa på biblioteket för en av de redan översatta romanerna av årets Nobelpristagare! Att närma sig ämnen som migration, flykt, exil, exploatering, allt som kan kopplas till det, kan lämpa sig väl i skönlitterär form för oss som varit förskonade. Ett väl placerat pris.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.