Alla vaccinregler är inte svartvita – Kimitoöbo riktar kritik mot kommunens tänkesätt

Just nu går diskussionerna om coronavaccinationerna heta. Vaccineringen pågår frenetiskt i kommunerna med målet om en 80 procentig vaccinationstäckning i sikte. Hur rekommendationerna ska tolkas är inte alltid svartvitt, det har bland annat Kimitoöbon Carita Westerlund fått erfara.
Westerlund var sjuk i covid-19 i fem månader och tillfrisknade först i augusti. PCR-test bekräftade smittan i mars, alltså för sju månader sedan.
Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) ger en genomgången sjukdom i de flesta fall ett skydd för minst sex månader. Men ju allvarligare form av sjukdomen man haft, desto längre håller i medeltal skyddet i sig.
Eftersom Westerlund drabbades hårt av sjukdomen – hon hade darrningar i armarna och ben som inte bar henne ordentligt ännu i augusti – räknar hon sig till dem som haft en allvarligare coronavirussjukdom. Därför blev hon bestört då man från Kimitoöns hälsovård bestämt rekommenderade henne att ta första vaccindosen redan i september och den andra i november.
Sjukdom ger samma skydd som en dos
Med tanke på skyddseffekten behöver en person som genomgått sjukdomen enligt THL tills vidare inte en andra vaccindos – sjukdomen ger motsvarande skydd som en första dos.
Enligt THL är det heller inte bråttom att få sitt vaccin efter coronavirussjukdom – vaccineringen kan göras till exempel sex månader efter genomgången sjukdom. Ges vaccinet för snabbt kan reaktionerna av vaccinet vara kraftigare.
– Det fanns inte rum för diskussion, även om jag försökte två gånger, säger Westerlund, som efterlyser att man från Kimitoöns hälsovård skulle informera om att insjuknade inte behöver två vaccindoser.
Hon valde att gå sin egen väg, men inom ramen för THL:s rekommendationer, och har inte ännu tagit sin första dos. Den tänker hon dock ta senare och framhäver att det här inte handlar om att hon skulle vara en vaccinmotståndare.
– Om jag nu tog vaccinet skulle jag inom loppet av nio månader ha genomgått sjukdom och fått två doser vaccin. Det blir för mycket.
Westerlund är rädd för de eventuella biverkningarna, som dessutom sägs kunna vara kraftigare då man haft sjukdomen. Hon känner dessutom att hennes kropp inte så här snart efter sjukdomen klarar av en vaccindos, för att inte tala om två.
Någon grundsjukdom har Westerlund inte, som skulle placera henne i riskgruppen där fler doser är aktuella.
– Jag är förvånad över att man i Kimitoön rutinmässigt erbjuder två doser till dem som varit sjuka, medan till exempel mina föräldrar som är närmare 80 år gamla och har grundsjukdomar inte blivit erbjudna en tredje dos.
Covid-19 inget hinder för två doser
Enligt Kimitoöns ledande skötare Carmela Färm-Kaaja väljer man från Kimitoöns hälsovård att erbjuda även dem som varit sjuka två doser vaccin.
Färm-Kaaja säger att infektionen i flesta fall ger ett skydd för minst sex månader.
– Att man haft viruset är inget hinder för två doser vaccin, säger Färm-Kaaja.
Hon poängterar att får man bara en dos kan det ställa till problem då man vill ha sitt coronapass.
I sina nyligen uppdaterade rekommendationer skriver THL att det för tillfället inte är möjligt att få coronapass på basis av genomgången sjukdom och en vaccindos. Även om de som genomgått sjukdomen inte med tanke på skyddseffekten behöver två doser kan en andra dos ges ifall det är nödvändigt till exempel på grund av resa.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.