”Demilitariseringen är respekterad av alla parter” – Åland firade 100 år av vapenfrihet

– Ålandsmodellen är fortfarande en stabiliserande kraft för fred. Det är inte en historisk relik, utan en levande verklighet i Östersjöregionen, sade president Sauli Niinistö under ett seminarium som ordnats av Ålands lagting på onsdagen för att fira demilitariseringen och neutraliseringen av Åland.
Demilitariseringen och neutraliseringen av Åland är en lösning som har hållit genom stormiga tider, menade presidenten, som inte kunde delta i seminariet personligen på grund av dåligt väder. Vädret stoppade presidentens flyg.
– Vi måste slå vakt om det stränga internationella förbindelsen att upprätthålla och respektera öns status och spela vår roll i att försäkra att konventionens underliggande principer är fortsatt robusta, sade han i sitt förinspelade öppningstal.

Utrikesminister Pekka Haavisto talade om demilitariseringens roll som en stabiliserande faktor i Östersjöregionen.
– Bortsett från sin juridiskt bindande natur, har den också symbolisk betydelse – vilken i sin tur bildar säkerhet och stabilitet. Den är också ett viktigt exempel på multilateralt samarbete, sade Haavisto som deltog via videolänk.
Annorlunda konfliker i dag
Haavisto belyste även det faktum att konflikter i dag inte ser likadana ut som förr och därmed kräver en annan typ av medlingsarbete.
– Våldsamma konflikter blir mer komplexa, vilket utmanar traditionellt medlingsarbete. Ett tillvägagångssätt med konfliktlösning på flera fronter samtidigt är viktigt.
Han lyfte fram betydelsen av att låta lokalsamhällena själva vara med och styra processen.
– Att inkludera lokala aktörer är viktigt för en hållbar fredslösning. Åland erbjuder ett exempel där konflikter kan lösas på ett konstruktivt och fredligt sätt, avslutade Haavisto.
Seminariet
- Seminariet anordnades som en första del av Ålands lagtings firande av Ålands 100 år av självstyre. Den andra delen arrangeras 9 juni 2022, på lagtingets födelsedag.
- Samtliga ackrediterade ambassadörer i Finland bjöds in till seminariet. Totalt deltog 41 gäster från 32 ambassader. Även Ålands lagtings ledamöter närvarade.
- Ålandsministern och presidenten skulle ha medverkat personligen, men kunde på grund av dåliga väderförhållanden inte ta sig till Åland och medverkade i stället digitalt.
Sveriges biträdande utrikesminister Robert Rydberg talade om konventionens betydelse som en stabiliserande faktor i Östersjön – en region där de militära spänningarna ökar allt mer.

– Den är ett element som skapar en förutsägbarhet. Sedan är den väl respekterad av alla berörda aktörer, säger han till Nya Åland i pausen.
Hur mycket vet man i Sverige om demilitariseringen?
– Om du går fram till en person på en gata i Stockholm och frågar så kommer den personen se ut som ett frågetecken. Det är å ena sidan tråkigt att det är så, men det kan också vara positivt, säger Rydberg och fortsätter:
– Det är nämligen ett problem som inte längre är. Vi tar det för givet att Sverige och Finland har nära förbindelser med varandra. Det är självklart för oss.
Man kan alltså dra slutsatsen att demilitariseringen har varit en lyckad lösning?
– Det kan man absolut.
Sia Spiliopoulou Åkermark, direktör för Ålands fredsinstitut bemötte kritikers påståenden om att demilitariseringen skapar ett ”militärt vakuum”.
– De rösterna underskattar ordets kraft. Alternativet till ord är inget annat väpnad konflikt, med krig som konsekvens – och krig betyder oundvikligen död.

41 gäster från 32 ambassader besökte Åland för att lyssna på seminariet. En av dem var Estlands biträdande ambassadör Kadri Elias.
– Vi förlitar oss mycket på Ålandsmodellen, eftersom vi är ett litet land i en region med mycket politiska spänningar, säger hon till Nya Åland.
Talare var, förutom de tidigare nämnda, Ålandsminister Anna-Maja Henriksson samt Åsa Gustafsson som är forskare i internationell rätt vid Åbo Akademi.
Carin Karlsson/Nya Åland/SPT
Paul Lindberg har helt rätt! Alla nämnda planer är befintliga och respekterandet av demilitariseringen gäller nog enbart i fredstid. Militärstrategiskt ligger Ålande beläget så, att holmen utgör ett lås med en klar övervakning av alla rörelser gällande såväl Östersjön, Finskaviken, som Bottenhavet, vilket betyder att Åland garanterat skulle få mottaga de första missilerna vid en eskalerande krissituation. Tillägger, – hoppas något sådant aldrig händer, men …..
Åland har varit demilitarisersat sedan Krimkriget år 1856 enligt freden i Paris.
Det är sedan en helt annan sak, att det finns färdiga planer och kartor hur öriket
skall ockuperas i kristider. Detta gäller förutom Finland åtminstone Ryssland och
Sverige och antagligen också NATO.