Åbo charmar en halvinflyttad Thomas Lundin: ”Det är som att få uppleva ungdomen igen”

En riktig finlandssvensk ska bo i Åbo en tid av sitt liv.
Det säger Thomas Lundin, som i augusti följde med frun till staden. Enligt Lundin kan han nu kryssa för en ruta på den finlandssvenska checklistan; i en etta på Sirkkalagatan huserar Lundin och frun tillfälligt i höst.
Lundin vill varken använda uttrycken ”flytta” eller ”Åbobo” då han beskriver sin vistelse i Åbo.
Parets hus i Ekenäs står fortfarande kvar och den ursprungliga tanken var att Lundin skulle vara i Åbo bara några dagar i veckan då frun fick jobb som operationsskötare i staden.
Höstklädda Åbo förförde Lundin och freelancern, som tidigare kopplat Åbo med fest och teater, såg nu chansen i att arbeta på distans i en ny stad.
– Jag har varit här mer än jag förväntade mig. Det här är en ny erfarenhet. Efter pandemin, då man levt instängd i hemmet, känns Åbo nästan som Paris med Seine som en å i mitten, säger Thomas Lundin.
Tonsatte Pargaspoesi
Thomas Lundin titulerar sig som sångare, skådespelare och journalist. Just nu är han aktuell med en ny skiva som har koppling till Pargas.
Skivan består av Pargaspoeten Viola Renvalls poesi, som Lundin har tonsatt. Processen fick fart redan som fjortonåring då Lundin fann kärleken för dikter.
Viola Renvall var en spännande lyriker, hon gav ut poesi under åtta årtionden men är så bortglömd.
Thomas Lundin
Lundin berättar att han har flera meter poesi hemma. Det var så skivan utvecklades, han tog en bok, satte sig vid pianot och provade sig fram.
Renvalls dikter flöt på och de blev texten till melodierna Lundin skrev.
En stor del av Viola Renvalls poesi är skrivna i rim, men till Lundins förvåning lämpade sig dikterna i fri vers bättre i sång.
– Det blev så otrolig banalt med dikter i rim. Det var för lätt, inte utmanande alls.

Viola Renvall gick bort 1998, men Lundin har haft kontakt med poetens dotter och dotterdotter som har gett honom fria händer i arbetet.
– Viola Renvall var en spännande lyriker, hon gav ut poesi under åtta årtionden men är så bortglömd. Jag hoppas jag når människor som inte läser dikter och som inte känner till Viola Renvall med skivan.
Thomas Lundin
Aktuell med: Skivan ”Man behöver inte alltid förstå – Thomas Lundin sjunger Viola Renvall” som publiceras den 18 november.
Familj: Fru och två barn. Dotter 20 och son 22.
Favoritplats i Åbo: Åbo svenska teater.
Det här ser jag fram emot just nu: Skivsläppet och ”Årets Stora Julkonsert 2021”.
Favoritpoet: Just nu Viola Renvall, förstås!
Så här kopplar jag av: Promenerar och lagar mat.
Mångsidigt arbete
Lundin beskriver Viola Renvall som ljusets och hoppets poet, som för fram kloka tankar då det är som mörkast.
Tanken går oundvikligen till tiden under pandemin och till hur Lundin har klarat av att hålla humöret uppe under de gånga ett och ett halvt åren.
– Tidigare har en del kolleger sagt att jag måste välja om jag är journalist, skådespelare eller artist. Men jag har aldrig velat välja. Och pandemin visade att jag har gjort rätt val. Man måste ha många ben att stå på för att klara sig som freelancer.
Ju snabbare man kan acceptera situationen, desto snabbare kan man anpassa sig till den. Inte blir någonting bättre av att dunka huvudet i väggen.
Thomas Lundin
Då bokningskalendern tömdes våren 2020 var Lundin tacksam över att kunna jobba som journalist.
Samtidigt följde han med hur skådespelar- och artistkollegorna stod utan jobb.
– Jag har lidit med kolleger. Det har ju varit horribelt då ingen har fått jobba. Det var fruktansvärda tider.
Lundin säger att han själv drabbades av panik då kalendern plötsligt stod tom, men konstaterade fort att han egentligen inte drabbades så illa av pandemin.
Han citerar sin farmor som var hemma från Västanfjärd: “Thomas, livet handlar inte om hur man har det, utan hur man tar det”.
– Man ska givetvis akta sig för vem man säger det åt, men det finns så många saker här i livet man inte kan påverka. Ju snabbare man kan acceptera situationen, desto snabbare kan man anpassa sig till den. Inte blir någonting bättre av att dunka huvudet i väggen.
Tillfällig Åbobo
Likt många andra har också Thomas Lundin tagit med sig lärdomar från pandemin. Det för oss tillbaka till Åbo och förklarar varför det är här Lundin sitter just nu.
Att bo på få kvadratmeter med sin partner är en kickstart i förhållandet och man får lära känna varandra på nytt.
Thomas Lundin
Lundin jobbar för tillfället med vinter- och sommarpratare för Yle Vega, ett arbete som går bra att göra på distans.
– Tidigare har vi träffats och planerat programmet tillsammans, men det går lika bra att göra via Skype. Jag jobbar i lägenheten eller på ett café i centrum.

På dagen är frun på jobb och Lundin har ettan för sig själv. På kvällen är det trångt och det betonar att tiden som Åbobo är tillfällig.
– En etta är kanske att ta i, men det får mig att tänka att man inte behöver bo så stort. Då jag är ensam hemma i huset i Ekenäs är jag bara i sovrummet och köket.
Barnen är vuxna och har lämnat hemmet i Ekenäs för studier. Lundins dotter bor i Vasa, och sonen på andra sidan Aura å från paret Lundins hyrda etta.
Vardagen i en lokal i storlek av en studiebostad, understryker att paret har klivit in i ett nytt skede i livet.
– Det är på något vis som att få uppleva ungdomen igen. Att bo på få kvadratmeter med sin partner är en kickstart i förhållandet och man får lära känna varandra på nytt.
Kalendern tömdes väl i mars 2020, inte 2019. Det var 2020 nedstängningen började.