Växande läkemedelsbransch fikar efter större marknad och fler kliniska studier i landet – Oriondirektör: Finland har väldigt små volymer

Läkemedelsbranschen klår de flesta övriga branscher i Finland då man kollar på ekonomiska mätare, enligt Martti Kulvik, forskningschef vid Näringslivets forskningsinstitut Etla.
— Finansministeriets tjänstemän talar om att vi behöver höja produktiviteten, det vill säga hur mycket mervärde en enskild anställd skapar. Produktiviteten hänger ihop med immateriella investeringar som har gjorts tidigare. På den fronten når läkemedelsbranschen drömnivåer, sade Kulvik på en pressträff som arrangerades av läkemedelsbolag.
Läkemedelsföretagen ser ljust på framtiden i Finland. Branschen kunde växa sig ännu större om det fanns en större vilja att kommersialisera produkter. Enligt Kulvik behövs mer marknadsföring.
— I Finland är vi ofta inställda på ingenjörstänkande, medan marknadsföring känns obekvämt. Men vi vet att det inte nödvändigtvis är de bästa produkterna som slår igenom, marknadsföringen är avgörande.
Färre kliniska studier
Läkemedelsbranschen satsar jämförelsevis stora summor på produktutveckling.
— Regeringens mål är att den privata sektorn ska investera 400 miljoner euro per år i forskning och utveckling. Läkemedelsbranschen förväntas bidra med över en fjärdedel av investeringarna, vilket beskriver innovationsviljan, sade Sanna Lauslahti, vd för industrins intresseorganisation Lääketeollisuus.
Lauslahti lyfte ändå fram att det görs allt färre kliniska studier i Finland. Det anser hon att är ett problem för industrin, samtidigt som allt färre läkare har möjlighet att delta i klinisk forskning.
Minna Hendolin, ledande expert vid Sitras projekt Hälsodata 2030, anser däremot att kliniska studier i någon mån kan ersättas med digitala lösningar. Till exempel kan data som samlas i biobanker användas för flera olika studier.
— Bättre analysmetoder och maskininlärning kan skapa möjligheter och föra samman också företag inom andra branscher, sade Hendolin.
Liten marknad i Finland
En stor del av utvecklingen som sker i Finland kommersialiseras någon annanstans. Den främsta orsaken är att läkemedelsmarknaden i Finland är så liten, enligt Liisa Hurme, operativ direktör vid Orion.
— Marknaden är störst i USA som står för kring 40 procent av den globala marknaden. Europa står för kring tio procent, medan Finland har väldigt små volymer, sade Hurme.
Priskonkurrensen är hård för generiska läkemedel, det vill säga kopior av ursprungsmedicinen som får skapas då patenten gått ut.
Då priserna pressas i botten är marknaden i Finland helt enkelt så liten att det blir svårt att göra det lönsamt att sälja medicin, enligt Hurme. Samtidigt har EU-länder olika regler och stödsystem, vilket gör att det inte finns någon enhetlig läkemedelsmarknad.
Fabriker behövs för läkemedelssäkerheten
Med tanke på läkemedelssäkerheten anser Hurme att det är viktigt att det finns produktion också i Finland. Orion har flera fabriker i Finland, bland annat i Åbo.
— Det betyder inte att vi borde tillverka allting i Finland eller ens i Europa, för att inte tala om de olika beståndsdelar som finns i läkemedel, sade Hurme.
Utöver de aktiva ämnena innehåller mediciner olika andra ämnen, beroende på om de ska användas som piller eller injiceras. Industrin är helt beroende av Kina, berättar Hurme.
— Men vi borde åtminstone kunna producera de viktigaste läkemedlen i Finland.
Under pandemin införde flera länder exportförbud för läkemedel som till exempel paracetamol.
— Också om vi inte tillverkar alla mediciner så finns kunskapen och kapaciteten att ställa om produktionen. Om infrastrukturen däremot inte finns så går den inte att skapa ur intet. Därför är det viktigt med läkemedelsproduktion i Finland och en lockande marknad.
Erik Sandström/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.