Hotad fjärilsart upptäckt på Kimitoön – nu byggs staket för att hjälpa den på traven

Fetörtsblåvingen – en fridlyst fjäril vars population i landet minskat kraftigt de senaste 40 åren – har upptäckts på Kimitoön. Fjärilen har setts på Söderlångvik gårds marker i Ansvedja, norr om Dalsbruk.
Under slutet av augusti avlägsnades sly och kvistar från en dryg halv hektar mark där fjärilen upptäckts och nu har staketbygge påbörjats.
Så här hjälper man fjärilen på traven.
NTM-centralen vill med inhägnaden säkerställa förekomsten av den cirka två och en halv centimeter stora fetörtsblåvingen. Genom att gärda in området tryggas förekomsten av växten kärleksört, som är livsnödvändig för fjärilen och omtyckt av hjortdjuren.

Det ligger i Södelångviks gårds intresse att samarbeta med olika organisationer.
– Det är spännande att fetörtsblåvingen trivs här och vi är gärna med och jobbar för att den även i fortsättningen ska ha de rätta levnadsförhållandena, säger Söderlångviks skogsansvariga Siv Vesterlund-Karlsson i ett pressmeddelande.
Lägger sina ägg på kärleksörten
Fjärilen återfinns oftast på bergssluttningar med syd- eller sydvästläge. Relevant för fjärilens existens är kärleksört, eftersom fjärilen lägger sina ägg på växtens blad. Larven äter sedan bladen.
– Hjortdjuren betar gärna kärleksört och det resulterar i att fetörtsblåvingen hotas. Kärleksörten vill ha solexponerade växtplatser, därför är också igenväxning ett hot för fjärilen, förklarar Charlotta Berlin, planerare på NTM-centralen, i pressmeddelandet.

apollofjärilen.
Fetörtsblåvingen har, som namnet antyder, blå vingöversidor och ljusare undersidor. Fjärilen är aktiv dagtid, men under korta stunder. Under soliga dagar i maj och juni kan man med god tur se fjärilen.
Den enskilda fjärilen lever i endast två veckor. Fjärilen kan sprida sig endast genom att flyga, men fetörtsblåvingen flyger sällan längre sträckor och nya populationer uppkommer sällan.
I Finland ses bara några tiotals fetörtsblåvingar per sommar och förekomsten har minskat drastiskt. År 1989 fridlystes fetörtsblåvingen i Finland och denna art är en av landets fyra fridlysta blåvingearter.
Fetörtsblåvingen är en av de internationella ansvarsarterna för Finland och att förstöra fetörtsblåvingens levnadsplatser är förbjudet.
– Vi vill att fetörtsblåvingen även i fortsättningen ska finnas i norra delarna av Europa och dessa praktiska åtgärder är en del av ett stort arbete för att säkerställa den biologiska mångfalden, förtydligar Berlin.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.