Åboforskare hittade nya sätt att bekämpa aggressiv hjärncancer

Filosofie magister Jon Merisaaris färska avhandling inom ämnet patologi vid Åbo universitet kan leda till nya behandlingsformer av hjärncancerformen glioblastom.
Glioblastom är den vanligaste och mest aggressiva cancern som uppstår i hjärnvävnad. Cirka 150–200 fall förekommer i Finland varje år.
Den som drabbas av cancerformen förväntas leva endast ett till två år.
Flera faktorer kan påverka hur farlig cancern blir: hur mycket den växer, dess naturliga förmåga att motstå behandlingar och hur heterogen den är, det vill säga hur många populationer det finns av cancercellerna.
Merisaari studerade cellerna i cancerformen och hittade svagheter hos dem som inte varit kända tidigare.
— Trots att man forskat intensivt om glioblastom i flera decennier har man inte hittat någon behandling som förlänger livslängden hos patienten, säger Merisaari.
Glioblastom behandlas oftast med operationer, cellgifter och strålbehandling. En del läkemedel kan även användas för att minska symtomen.
Merisaari experimenterade för första gången med en behandling som aktiverar en slags bromsmekanism för cancerceller.
Läkemedlet är enligt honom bra då det tränger igenom blod-hjärnbarriären smidigt.
Läkemedelet kan även förstärka andra mediciner som används då cancern behandlas.
Det kommer att ta många år innan Merisaaris forskning kan börja användas i vården av patienter.
— Men resultaten är en del av den viktiga grundforskningen som kan utgöra en början på helt nya behandlingsformer mot glioblastom.
Nanopartiklar mot cancerceller
Merisaari har också, i samarbete med forskare från Åbo Akademi, upptäckt att nanopartiklar kan användas mot glioblastom.
Partiklarna kan förstöra stamcellerna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.