Förflytta dig till innehållet

Åboforskning: Få läkare diskuterar rökning med sina patienter

Pxhere
rökning
14 procent av finländarna röker fortfarande varje dag.

Bara hälften av dem som röker har diskuterat om att sluta röka med sin läkare, visar medicine licentiat Eveliina Hirvonens färska avhandling inom ämnet pulmonologi och klinisk allergologi vid Åbo universitet.

Allt färre röker i Finland. Det är en trend som synts tydligt det senaste decenniet. Men 14 procent av finländarna röker fortfarande varje dag.

Rökning ökar risken för många sjukdomar och försämrar prognosen för att bli frisk från sjukdomar som redan diagnosticerats. Rökning minskar också effektiviteten hos många läkemedel, till exempel vanliga astmamediciner, säger Hirvonen i ett pressmeddelande.

Två av tre rökare vill sluta. Processen är ofta lång och kräver stöd.

blond kvinnaPressbild
Eveliina Hirvonen disputerar inom ämnet pulmonologi och klinisk allergologi vid Åbo universitet.

Få läkare pratar om rökning

— Sjukvårdens uppgift är att fråga patienterna om rökning, motivera dem att förändra sin livsstil och erbjuda dem hjälp för att kunna sluta röka. Många bieffekter av rökning märks inte direkt och det skulle vara viktigt att informera rökare om betydelsen av att sluta röka, säger Hirvonen.

Hirvonens avhandling visar att bara 60 procent av de medicinska rapporterna innehöll information om patientens rökning eller icke-rökning. Knappt hälften av dem som rökt aktivt hade diskuterat att sluta röka med en läkare och fyra procent hade tagit del av vård som stöder avvänjning.

I sin avhandling fann Hirvonen att endast 60 procent av de medicinska rapporterna innehöll information om en patients rökning eller rökning. Knappt hälften av dem som aktivt rökt hade diskuterat att sluta röka med en läkare och fyra procent hade besökt en avvänjande sjuksköterska.

— Mina analyser gjordes utgående från patienternas journaler så diskussionen är antagligen lite mera aktiv i verkligheten. Det verkar dock som om vi inte talar tillräckligt mycket om hur bra det är att sluta röka.

35 650 patienters läkarjournaler har analyserats med hjälp av artificiell intelligens.

AI kan effektivera studier av större materialsamlingar, men utmaningar finns bland annat på grund av språkets uppbyggnad i läkarjournaler, konstaterar Hirvonen.

Astma försämrar arbetsförmågan

Avhandlingen visar också att svår astma i kombination med flera sjukdomar ökar risken att få försämrad arbetsförmåga. Studien analyserade astmapatienters arbetsförmåga under tio års tid.

30 procent av patienterna ansåg att deras arbetsförmåga var dålig. Bland annat psykiatriska sjukdomar och hur svår astman var påverkade också då patienterna bedömde sin egen arbetsförmåga.

Hirvonens avhandling ”Smoking assessment and work ability trends in asthma patients – prospective and retrospective study approach” granskas offentligt fredagen den 15 oktober vid Åbo universitet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter