Förflytta dig till innehållet

Matti Bergendahl om möjligt chefsbyte före vårdreformen: ”Oroa er inte”

Harri Falck/Egentliga Finlands sjukvårdsdstrikt
en man i kavaj framför en sjukhusbyggnad
Direktör för VSSHP Matti Bergendahl säger att hans fokus ligger på Egentliga Finland.

Mitt i förberedelserna inför vårdreformen kan byte av direktör i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt bli aktuellt.

Sjukvårdsdistriktets direktör Matti Bergendahl föreslås bli verkställande direktör i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS.

Den 7 oktober röstar fullmäktige i HUS om Bergendahl eller motkandidaten Markku Mäkijärvi blir ny verkställande direktör för HUS.

Matti Bergendahl är också ordförande i Egentliga Finlands förberedande organ inför vårdreformen, Vate. Eftersom det förberedande arbetet inför vårdreformen redan utförs under tidspress, reflekterar medlemmar i Vate kring hur ett möjligt ordförandebyte påverkar tidtabellen.

– Helt öppet vill jag säga: Oroa er inte. Just nu går Vates och sjukvårdsdistriktets arbete framåt med full fart. Vad som än händer kommer jag kunna slutföra arbetet som ordförande för Vate, säger Bergendahl.

Enligt Bergendahl skulle arbetet vid HUS inledas i början av nästa år om han blev vald, det vill säga bara några månader innan Vates arbete tar slut den 1 mars.

Tjänsten vid VSSHP tar slut oberoende

Bergendahl säger att han inte ansökte om posten som vd vid HUS, utan blev tillfrågad.

– Jag blev förvånad då jag fick höra att jag är i fronttrion bland direktörskandidaterna. Jag trivs vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, jag kände inte en lockelse till Helsingfors.

Tjänsten som verkställande direktör för HUS lediganslogs i augusti då tidigare vd Juha Tuominen gick i sjukpension. Bergendahl säger att tanken om att bli verkställande direktör för HUS mognade så småningom.

Posten som verkställande direktör vid HUS motsvarar den som direktör, som Bergendahl nu har, vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Skillnaden är att direktörskapet upphör i Egentliga Finland då sjukvårdsdistriktet går över till välfärdsområdet den 1 januari 2023.

Eftersom HUS inte kommer flytta över till ett välfärdsområde, likt alla andra sjukvårdsdistrikt i landet, förblir posten som verkställande direktör kvar också efter att vårdreformen träder i kraft.

– HUS har en speciallösning i vårdreformen. Tjänsten som verkställande direktör vid HUS fortsätter 2023.

Helsingfors kommer ansvara för social- och hälsovården efter den 1 januari 2023. HUS sammansluts inte med välfärdsområdena i Nyland, men det fortsätter som universitetssjukvårdsdistrikt för Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen.

Framåt genom samarbete

På frågan om hur ett direktörsbyte i VSSHP och i Vate i Egentliga Finland skulle inverka på förberedelserna inför vårdreformen, svarar Matti Bergendahl med det finska ordspråket ”Ei sota yhtä miestä kaipaa”, på svenska ungefär, ”Krig kräver inte en man”.

Det betyder att man går i kamp framgångsrikt genom samarbete, inte ensam.

Saker förändras ständigt. Min uppgift är att se till att förändringarna sker kontrollerat. Vi samarbetar och gör allt för att förberedelserna inför vårdreformen fortskrider.

Förberedelserna inför vårdreformen kom igång senare i Egentliga Finland än i övriga sjukvårdsdistrikt. Olikt andra distrikt, hade inte Egentliga Finland ett frivilligt förberedande organ innan Vate tillträdde.

Bergendahl ser situationen som en fördel i det pågående förberedande arbetet.

Det är onödigt att se bakåt på vad man borde ha gjort. Vi ligger efter och kan iaktta hur det förberedande arbetet fungerar i sjukvårdsdistrikt som kommit längre, och undvika att göra misstag som de gör.

Värnar om tvåspråkighet

Enligt Bergendahl är servicefältets nätverk i sjukvårdsdistriktet nu splittrat, vilket betyder att Egentliga Finland kommer dra nytta av att ingå i ett välfärdsområde.

Bergendahl lyfter fram två saker som det förberedande arbetet inför vårdreformen värnar om, nämligen tvåspråkigheten och universitetsverksamheten i vården.

Det som universitetssjukhuset nu innebär för sjukvårdsdistriktet, ska bevaras till välfärdsområdet, säger Bergendahl. Tvåspråkigheten i sin tur, betonas i allt förberedande arbete som görs inför vårdreformen.

Jag säger inte att det inte skulle vara utmanande, men vi utreder hur man kan garantera att patienten får vård på två språk. Speciellt i psykiatrin och jouren måste man få tvåspråkig vård. Ofta handlar det ändå om att vårdpersonalen måste våga använda svenska, eftersom många redan behärskar språket.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter