Förflytta dig till innehållet

Tiden knapp för självstyrelselagen – Finland och Åland oense på tolv punkter

Henri Forss/SPT
en kvinna i svart jacka
Lantrådet Veronica Thörnroos anser inte att förslaget om en ny självstyrelselag kan överlämnas till riksdagen i det här skedet.

— Vi är inte i mål, men vi är åtminstone på upploppet.

Så beskriver lantrådet Veronica Thörnroos (C) förhandlingsläget mellan Finlands regering och Ålands landskapsregering om revisionen av självstyrelselagen.

Finland och Åland är oense på tolv punkter i förslaget till ny självstyrelselag, och har inte lyckats närma sig varandra under förhandlingarna, meddelade landskapsregeringen under en presskonferens på onsdagen. Det betyder att man inte vill lämna över lagförslaget till riksdagen ännu.

Nu fortsätter förhandlingsarbetet för att lösa upp knutarna, men tidsplanen är knapp. Senast i januari ska förslaget ligga på riksdagens bord för att det ska hinna bearbetas inom den här mandatperioden.

Är den tidsplanen realistisk?

— Enligt bedömningen från Justitieministeriet är den det, säger Veronica Thörnroos.

När Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) nyligen besökte Åland uttryckte hon att det är ”nu eller aldrig” för självstyrelselagen, och att om man väntar kan det ta 30 år till innan en ny kan tas fram. Hur stor oro känner ni kring ett sådant scenario i dag?

— Jag känner personligen inte alls någon sådan oro. Jag blev väl lite förvånad att man kommunicerar så starkt att vi skulle vara så beroende här och nu av saker och ting. Det viktiga för landskapsregeringen är att den här självstyrelselagen har en hållbarhet på avgörande punkter så vi kan försvara den inför lagtinget. Nu är det upp till mig och lantrådet att ha framgångar i de kommande förhandlingarna, säger vice lantrådet Harry Jansson (C).

Medan de åländska politikerna uttrycker sin förvåning, meddelar Henrikssons stab att hon inte kommenterar förhandlingarna.

”Ålandsminister Anna-Maja Henriksson ger inte intervju om förslaget till ny självstyrelselag i det här skedet av förhandlingarna”, skriver ministerns specialmedarbetare Maria Swanljung per mejl.

Självstyre också i undantagsförhållanden

Hur stor är då chanserna att man kommer överens i slutändan och lyckas få fram en proposition som båda parter är nöjda med? Enligt lantrådet är man fortfarande optimistisk.

— Vi skulle inte ha fortsatt arbeta på det här sättet om vi inte trodde att vi skulle komma fram. Jag tror på det fortsättningsvis, annars hade jag inte stått här i dag, säger Thörnroos.

De stora frågorna berör maktfördelningen mellan Finland och Åland. Jansson tycker inte att det nuvarande förslaget är balanserat.

— Vi kan inte acceptera att det sker en utvidgning av behörigheterna för riksdagens del.

Enligt Jansson har pandemin aktualiserat behovet av att säkerställa Ålands inflytande över sina egna rättsområden då det råder undantagsförhållanden. Detta inflytande vill man nu inkludera i självstyrelselagen.

— Den åländska behörigheten via lagtinget har åsidosatts på ett sätt som måste betecknas som allvarligt. Vi kan inte acceptera att vår självstyrelse utplånas på grund av exceptionella situationer, säger Jansson.

Oense på tolv punkter enligt landskapsregeringen

Kommunerna:

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter