Förflytta dig till innehållet

Vårdarens hembesök blev dubbelt så dyrt – lagreform fick Kimitoön att se över klientavgifter

Arkiv/Stefan Holmström
Mediciner och medicindosa
En reviderad lag har lett till att också Kimitoön har fått se över klientavgifterna för exempelvis hembesök.

Ett ålderstiget par i Kimitoön besöks varje vecka av en vårdare som kommer med en fylld doseringsask för hustrun, samt för bort den tomma asken. Vårdaren har först hämtat själva medicinen från apoteket.

Det här har kostat 78 euro i månaden, medicinerna betalas separat.

Paret, som önskar vara anonyma, överraskades av den senaste räkningen. Klientavgiften var nu 180 euro/månad.

– Det är en höjning på över hundra procent, totalt över tvåtusen euro i året, säger maken.

Det beror på att också makens inkomster nu beaktas då klientavgiften bestäms för hustruns medicinleverans.

Paret har fått en specificering av hur avgiften bestäms. Maken tycker inte att allt det som räknats in motsvarar den service de får. Servicen omfattas inte heller av ett avgiftstak (se separat text nedan).

Räknar på annat sätt

I bakgrunden finns den reviderade lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården.

Den gamla lagen motsvarade inte den service som numera ges inom social- och hälsovården. Därför fick kommunerna tolka och tillämpa gamla paragrafer, vilket gav stora variationer mellan kommunerna, säger Maria Pernu, specialsakkunnig vid Kommunförbundet

– Den stora förändringen för oss är att vi förr räknade klientavgiften enligt besöksdagar per vecka, nu enligt timmar per månad, säger Kimitoöns äldreomsorgschef Eva Manelius.

– Alla klienter fick ett personligt brev hemsänt kring midsommar och ett nytt avgiftsbeslut strax därefter. Av par som lever i gemensamt hushåll begärde vi in även makens eller makans inkomstuppgifter.

De nya besluten sändes vartefter kommunen fick in uppgifterna.

Det finns vinnare och förlorare, enligt Manelius. Exempelvis de som har många korta hemvårdsbesök per vecka har fått en kraftigt sänkt klientavgift.

För en ensam person som får hemvård och har ett stort vårdbehov är läget oförändrat: de betalar 35 procent av sina bruttoinkomster, efter att man först har räknat bort skyddsandelen.

Reform gav mycket jobb

Kimitoön har visstidsanställt en extra kanslist inom äldreomsorgen, då reformen har inneburit mycket jobb. Juli månads fakturor kom iväg senare än normalt, lite senare postades augustifakturorna.

De som ska betala mer fick alltså två oväntat stora räkningar strax efter varandra.

Paret som får medicin hemlevererad är kritiska. I beskattningen är man individer: den enas skatteåterbäring kan inte automatiskt användas för att den andras restskatt. Varför ska då bådas pensioner påverka den enas klientavgifter?

– Alla vi talat med har ansett att höjningen är hisnande, säger maken.

Paret undrar nu om de klarar sig utan tjänsten. Det är ändå också en trygghetsfråga att en vårdare gör ens korta regelbundna besök och ser hur folk mår, tycker de.

Gammal praxis har hängt kvar

Manelius kan inte kommentera specifika fall, men kommunens avgiftspraxis har i praktiken normaliserats, i linje med avgiftsreformen.

– Vi har faktiskt också tidigare kunnat uppbära klientavgifter som beaktar makens eller makans inkomster.

I klarspråk betyder det att paret som får sin medicin hem kunde ha fått betala mer redan tidigare.

I vissa fall har klientavgifter faktiskt bestämts enligt hur det gjorts under tiden före kommunfusionen.

– Det här har levat kvar och ingen har ifrågasatt det. Med den nya lagen dök sedan frågan upp och vi kom fram till att vi behöver korrigera vår praxis nu i samband med att alla avgiftsbeslut förnyas.

Enligt Manelius har ungefär ett dussin klienter nu fått kraftiga höjningar.

– Det handlar i praktiken om att somliga nu förlorat en fördel som de haft i många år.

Vad innebär den reviderade lagen?

Det övergripande målet med klientavgiftsreformen är skäligare avgifter. Dessutom blir flera tjänster helt gratis.

Avgifterna styrs ändå av det om vården är tillfällig och kortvarig eller fortgående och regelbunden.

Lagen omfattar bestämmelser om klientavgifter, avgiftsfria tjänster, avgiftstak, nedsättning av avgiften samt allmänna bestämmelser om avgifter som uppbärs av kommuner, samkommuner och sjukvårdsdistrikt.

Lagen tillämpas också på service som kommunen ordnar som köpta tjänster.

Månadsavgifter för fortgående och regelbunden service i hemmet samt för långvarig boendeservice enligt socialvårdslagen bestäms enligt antalet servicetimmar, mängden, klientens betalningsförmåga och familjens storlek.

Betalningsförmågan räknas enligt inkomsterna för servicemottagaren och den make som lever i gemensamt hushåll med servicemottagaren.

Kommunen får också ta ut en mindre avgift än vad som föreskrivs i lag.

Källa: Social- och hälsovårdsministeriet

Avgiftstak för viss service

Vissa tjänster har blivit eller ska bli gratis som en följd av klientavgiftslagen. Det gäller till exempel sjukskötarmottagningarna inom primärvården, poliklinikbesöken för personer under 18 år och vissa ärenden som gäller behandling av smittsamma sjukdomar.

Det finns också ett avgiftstak som i år är 683 euro/år. Mer ska ingen betala – men det här gäller inte alla serviceformer.

Vid årsskiftet sker sannolikt en indexhöjning av avgiftstaket, som då utvidgas att omfatta klientavgifter för mun- och tandvård, terapi, tillfällig sjukvård och sjukhusvård i hemmet samt vissa distanstjänster.

Avgiftstaket är ändå inte automatiskt, säger Maria Pernu. Pernu är specialsakkunnig vid Kommunförbundet, klientavgifterna inom hälso- och sjukvården.

– Ur varje räkning ska det framgå hur mycket klienten har betalat och när avgiftstaket nås. Därefter har man rätt att få nollräkningar.

Klienten ska ändå själv ha koll på när avgiftstaket nås, och därefter meddela kommunen. Pernu hoppas att kommunerna är tydliga i sin information om detta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter