Följ med på webben när vitkindade gäss schasas i väg – 50 gäss har fått gps-sändare

Åbo universitets och Naturresursinstitutets forskare har fäst gps-spårare på sammanlagt 50 vitkindade gäss.
Projektets syfte är att ta reda på hur gässen väljer sina rastplatser under flytten. Forskarna vill i synnerhet veta hur gässen reagerar när de fördrivs från åkrar i Finland.
De gps-rustade gässen har vistats i Norra Karelen under sin flytt från Centraleuropa till häckningsplatserna i Arktis.
Fåglarnas flyttrutter har nu publicerats på en webbplats som uppdateras med information från gps-sändarna. I vissa fall saknas information om fåglarnas rörelser eftersom sändarna måste vara uppkopplade till ett gsm-nät. Vissa delar av den ryska tundran saknar gsm-nät.
Enligt forskningsprofessor Wieland Heim vid Åbo universitet återvände de första gps-rustade gässen från Arktis den 15 september.
”De har spritt ut sig över ett ganska stort område i östra Finland. Endast en tredjedel av fåglarna återvände till samma rastplatser som de besökte i våras”, säger Heim.
Intresset för gässens flyttrutter har varit stort.
”Jordbrukarna har varit intresserade av att se hur fåglarna rör på sig efter att de har varit på den egna åkern”, säger experten Tuomas Seimola på Naturresursinstitutet.
Cirka 1,3 miljoner vitkindade gäss passerar Finland varje år i samband med flytten till arktiska breddgrader. I fjol orsakade de vitkindade gässen skador till ett värde av cirka 3,4 miljoner euro. Ungefär hälften av de här skadorna uppstod i Karelen.
Forskningsprojektet finansieras av Miljöministeriet.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.