Studerande i Åbo om cannabisdebatten: ”Det är lite skenheligt om cannabis inte legaliseras”

Cannabis, också känt som grönt, gräs eller braj, skapar diskussion. Kärt och avskytt barn har många namn.
Debatten kring huruvida cannabis borde legaliseras eller inte höjer röster, som är både för och emot.
ÅU besökte kvarteren vid Åbo Akademi och frågade hur studerande förhåller sig till diskussionen om cannabis.
Ska cannabis legaliseras, avkriminaliseras eller förbli illegalt?
Okända konsekvenser oroar
I ett bås i Arken sitter förstaårsstuderandena Paulina Lindgren, 21, och Moa Parkkinen, 19, och studerar.
Paulina Lindgren säger att cannabis kunde få en status någonstans mellan avkriminalisering och legalisering.
– Medicinsk användning av cannabis tycker jag är okej. Jag vet till exempel att användningen av cannabis kan ha en bra inverkan på mental hälsa och ångest. Att legalisera cannabis så att det skulle ha samma status som alkohol känns som om man drar saken lite för långt, säger Paulina Lindgren.

Enligt Lindgren vet man för lite om hur legaliseringen av cannabis skulle påverka användningen av produkten. Därför tycker hon inte legalisering är en bra idé.
– Jag har förstått att det inte är en så farlig drog i sig, men man vet aldrig vad legalisering skulle betyda för användningen.
Moa Parkkinen håller med Lindgren om att osäkerheten kring konsekvenserna av legaliseringen kan vara ett problem.
– Legalisering skulle säkert göra att många yngre och också minderåriga skulle börja använda cannabis, vilket kan vara skadligt. Jag vet inte vad effekten hos unga är, men det känns som om cannabis är farligare för unga, säger Moa Parkkinen.

Parkkinen har ingen bekant som använder cannabis. Lindgren har däremot börja märka av användning av cannabis i sin närkrets i takt med att hon blir äldre.
– Användningen av cannabis är relativt normal i min bekantskapskrets. Folk använder kanske inte regelbundet men de använder nog, säger Lindgren.
Kontrollerad marknad minskar riskerna
I Aurum sitter Roope Hyvärinen, 22, på föreläsning via videokontakt. Hyvärinen säger att användningen av cannabis syns i större städer, som i Åbo.
– Jag är själv från Raumo och där känner jag ingen som har använt cannabis, men i Åbo har nästan alla någon erfarenhet. I Raumo jämför man cannabis med en hård drog, den har nästan samma status som kokain, säger Roope Hyvärinen.

Hyvärinen säger att cannabis borde legaliseras.
– Om staten skulle ansvara för försäljningen skulle man betala skatt på cannabis. Då skulle det vara lite tryggare att använda cannabis och skatteintäkterna från försäljningen kunde användas för att vårda dem som har problem med droger.
Enligt Hyvärinen skulle en kontrollerad marknad minska riskerna för användningen av cannabis.
– Förstås finns det risker, men de skulle vara mindre om cannabis skulle vara legaliserad.
”Ta tillfället i akt och beskatta”
Utbytesstuderanden Jette Rappen, 23, sitter i Arkens aula och läser. Rappen har varit i Finland en månad och kan inte uttala sig om finländarnas cannabisanvändning.

Rappen jämför diskussionen kring legalisering och avkriminalisering av cannabis med den som förs i hennes hemland, Tyskland. Cannabis är olagligt i Tyskland.
– Användningen av cannabis finns redan så jag tycker det är lite skenheligt om cannabis inte legaliseras. Cannabis är tillgänglig, folk använder den ändå. Staten borde ta tillfället i akt och beskatta cannabis, säger Jette Rappen.
Rappen säger att användningen av cannabis skulle vara säkrare vid legalisering, eftersom staten då kunde kontrollera kvaliteten på de produkter som säljs.
Enligt Rappen skulle legalisering av cannabis inte påverka mängden användare. Hon säger att folk oberoende har starka åsikter om användningen av cannabis och åsikterna skulle knappast förändras om produkten blev laglig.
– Jag tror inte att flera människor skulle använda cannabis om det skulle legaliseras. Samtidigt säger jag inte att det inte finns risker med cannabis. En av mina vänner har upplevt psykos på grund av cannabisanvändning. Det är ingenting man skämtar om.
Jette Rappen säger att man måste vara medveten om konsekvenserna av användningen av cannabis före legaliseringen kan diskuteras.
Enligt Rappen är användningen av cannabis vanligare i stora städer än i små städer i Tyskland, eftersom både användningen och innehavandet av produkten är diskret.
– I stora städer som Hamburg är cannabis både mer tillgänglig och anonym. I mindre städer är det lättare att bli fast för användningen.
Kontrollerad kvalitet säkrare
I ASA-huset studerar Theo Lundström, 22. Lundström säger att cannabisförsäljningen kunde kontrolleras av staten.
– Om cannabis legaliserades skulle användningen och kvaliteten vara mer kontrollerad. Det är det viktigaste, säger Theo Lundström.

Enligt Lundström är det ändå osäkert vilka konsekvenser legalisering av cannabis kunde ha.
– Frågan är att om man avkriminaliserar cannabis, hur blir det då med övriga droger? Man vill ju inte att folk ska börja ta starkare droger.
Lundström känner inte många som använder cannabis. Cannabis syntes inte i hans umgängeskrets förrän i slutet av värnplikten.
– Jag hade inte märkt av användningen av cannabis förrän det var TJ 0. Då var 25 av 30 killar höga som skorstenar. Förutom det har jag en vän som använder cannabis.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.