Förflytta dig till innehållet

Läkarbristen kräver att Åbo blir en smidigare arbetsgivare

Arkiv
Ett stetoskop och en mobil.
Det finns hälsostationer i Åbo där kapaciteten inte blir fullt utnyttjad på grund av läkarbrist.

Flera hälsostationer i Åbo fungerar inte för full kapacitet då det inte finns tillräckligt med personal.

– Situationen är ohållbar, vi jobbar i ett kaos och vårdskulden växer, sa Terhi Vörlund-Wallenius i fullmäktige i måndags.

Hon är hälsocentralläkare och fullmäktigeledamot, SFP. En orsak till varför vårdpersonal lämnar Åbo stad och väljer andra arbetsgivare nämnde hon:

– Staden kräver att läkare jobbar 100 procent. Det måste förändras om vi ska lyckas rekrytera personal, var Vörlund-Wallenius budskap.

”Folk säger upp sig om de inte får jobba deltid”

Hon säger att hon personligen känner ett par läkare som har sagt upp sig för att de inte fått jobba deltid.

– Det är inte just nu det här har hänt, men frågan är aktuell. Förutom det lagstadgade att småbarnsföräldrar har rätt till vissa deltidsarrangemang har staden inte velat gå med på deltidsjobb, säger Vörlund-Wallenius.

”Staden är inte smidig som den privata sidan, det är sant”

Direktör för serviceområdet hälsovård är Jane Marttila, tidigare var hennes titel sakkunnig läkare. Marttila instämmer delvis med Vörlund-Wallenius.

– Staden är inte lika smidig som den privata vården, det är sant. Men det har inte funnits någon regel om att fastanställda måste jobba 100 procent.

– Men inom det kommunala har man vakanser. Då staden har behov av att vakanser besätts till 100 procent, har det inte varit lätt att få igenom en 80-procentig anställning.

Staden har ansett det krävande att pussla ihop folks olika procenter och försöka få vikarier som jobbar med procentuella avtal.

Marttila menar att staden måste bli ännu smidigare om Åbo ska stå sig i konkurrensen på arbetsmarknaden.
Det gäller inte enbart läkare utan hela hälsovårdspersonalen.

– När vi småningom kommer ut ur den här coronatiden bygger vi upp något nytt och även Åbo måste vara smidigare som arbetsgivare.

Två kvinnor sitter i studioAnja Kuusisto
Läkaren Terhi Vörlund-Wallenius (t.v.) är fullmäktigeledamot, SFP, här fotograferad under valkampanjen.

Få gör som jag, säger Vörlund-Wallenius

I dagens arbetsliv är det mer sällan man är trogen samma arbetsgivare länge, konstaterar Vörlund-Wallenius och kallar sig själv ett ”tokigt undantag”. Hon har jobbat för Åbo stad sedan 1990.

Vad har fått dig att hållas kvar?

– För mig är det motiverande och jag tycker om mitt jobb, även om det är tröttsamt. Men att vi är bara två svenskspråkiga läkare gör att vi inte alls räcker till för våra jobb.

Vid Åbo stads hälsovårdstjänster jobbar (1.6.2021) 1495 anställda. Hälsocentraläkarna är 88.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter