Ekonomin var temat men Åbos fullmäktige gled över i vaccindebatt – påstående om dödsfall fick politiker att ryta till

Det är 24 år sen han stod där sist.
Aki Lindén, SDP, är först ut i talarstolen i nyvalda Åbofullmäktiges andra möte.
Stadens ekonomi är samtalsämnet, fullmäktige ska anteckna årets andra delårsöversikt.
Lindén börjar med de goda nyheterna, för de dåliga finns det mera av, säger han. Gott är att skatter och statsandelar ser ut att bli 42 miljoner mer än budgeterat.
Men Åbo ser trots det i år ut att gå 47 miljoner på minus.
– Men kom ihåg att man inte får något gott ut av talkoledigheter, säger Lindén med hänvisning till en formulering i delårsöversikten.
Vice borgmästaren för social- och hälsovården förklarade siffror
Vice borgmästare Elina Rantanen, Gröna, talade om social- och hälsovårdsnämnden som har gjort en prognos till en tilläggsbudget, då sektorns överskridningar verkar bli rekordstora.
– Den tilläggsbudgeten torde vi göra i samband med det tredje kvartalets översikt.
Rantanen nämner att 30 miljoner av överskridningarna är direkta coronakostnader, över 20 miljoner kommer sig av att sjukvårddistriketets avgifter än större än budgeterat, delvis också de coronarelaterade.
– Folk får inte komma till hälsovården när de skulle vilja eller behöva det. Vi hade problem med det redan innan corona och vi måste lösa problemet, det är akut.
Mirka Muukkonen, Vf, tycker att Åbo har talat allt för lite om vad som händer nästa år, när vårdreformen ska köras igenom och välmåendeområdet tas i bruk 2023.
Sannfinländare tycker coronaskötseln slukar för mycket pengar
Sannfinländaren Pauli Kossila höll ett brandtal om vaccinmotstånd och tyckte att vårdens pengar har gått till fel saker.
Han sa bland annat att ingen under 30 dött i corona.
– Jag önskar att vi aldrig skulle behöva höra något så här osakligt och kränkande ur talarstolen, sa Riina Lumme, Gröna, i en replik till Kossila. Anhöriga till dem under 30 som har dött ska inte behöva höra sådant där.
Också Abdullahi Sultan, Vf, gav Kossila en replik.
– Det har varit svårt att motivera unga, särskilt de som inte har finska som modersmål, att ta vaccin. Då borde ingen fara fram med så vilseledande prat som Kossila.
Jarmo Laivoranta, C, förde diskussionen tillbaka till ekonomin, och Johannes Yrittaho, Vf, protesterade liksom Lindén mot uppmaningen till talkoledigheter.

SFP kom med en hälsning från vårdkaoset
Terhi Vörlund-Wallenius, SFP, sa att hon jobbar i det vårdkaos som fullmäktige diskuterar.
– För att skapa någon ordning i kaoset och vår vårdskuld måste vi få ordning på rekryteringen. Vi måste också tillåta att läkare jobbar deltid för staden, så de inte säger upp sig, tyckte hon.
Borgmästare Minna Arve, Saml, sa att hon hoppas att Kossila också skulle vara stolt över att Åbo och Finland har skött pandemin så pass bra som den har skötts.
Kossilas svar var att han inte tagit och inte tänker ta vaccin. Till skillnad från merparten i fullmäktige använde han inget munskydd.

Pälve poängterade vårdpersonalens kunskap
Följande som bett om ordet var Heikki Pälve, Saml. Han var tidigare ordförande för Finlands läkarförbund.
– Vi ska göra allt vi kan för att få det nya normala samhället att fungera smidigt, det gamla får vi inte tillbaka. Ett hinder på vägen är att det finns folk som inte tar vaccin, sa Pälve.
– Det råder en oerhört stor samstämmighet inom vetenskapen och läkarkåren kring det här, poängterade Pälve och övergick till att prata för att den offentliga och den privata hälsovården måste samarbeta. Det här delvis som en känga till Yrttiahos tidigare tal.
– Poängen är att vi måste lyssna på vårdpersonalen. Läkarna måste själva få avgöra hur stort patientunderlag de klarar av, sa Pälve.
Efter ytterligare lite pajkastning mellan Kossila och andra ledamöter avrundades diskussionen och fullmäktige antecknade den andra delårsöversikten till kännedom.
Beslutet innehåller också en klausul som välsignar att investeringsbudgeten får ett 10 miljoners tillägg, som används när Åbo stad löser ut Viking Line-terminalbyggnaden.
Ekonomivillkor i borgmästarprogrammet
I Åbos borgmästaravtal finns randvillkor om ekonomin.
Om det prognostircerade årsbidraget blir negativt, eller om det ackumulerade överskottet blir mindre än 80 miljoner euro – då måste man ta till specialåtgärder för att förbättra ekonomin.
Enligt den senaste prognosen är årsbidraget 4,6 miljoner på plus, och överskottet är beräknat till 135,1 miljoner.
Villkoren för ett anpassningsprogram uppfylls alltså inte, men man måste ändå fästa speciell uppmärksamhet på ekonomin, hette det i den beredning som fullmäktige diskuterade.
Mötet fortsätter med diskussion om en ny detaljplan för en del av Perno, planeområdet är granne till Meyer-varvet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.