Nya taxiförmedlare lovar service på svenska – ”Språket är inget problem för oss”

Från och med den första januari är det Taksi Helsinki och Menevä som förmedlar FPA:s taxiresor i Egentliga Finland. Tills dess är det Lounais Suomen Taxidata som har hand om servicen.
För kunden har det ingen större betydelse vem som förmedlar tjänsterna, men i synnerhet i skärgården är språkfrågan viktig.
Både Menevä och Taksi Helsinki försäkrar att man ska kunna beställa taxi också på svenska och att servicen kommer att vara minst lika bra som hittills.
Meneväs vd Tuomo Halminen säger att företaget har erfarenhet av trafik i glesbygdsområdena i Lappland där taxiskjutsarna enligt honom har fungerat utan större problem. Erfarenhet av svenskspråkig service har man bland annat från Nyland.
– Vi har lyckats bra i Nyland där vi har fått mycket positiv respons på vår svenska service. Vi har till exempel ett skilt telefonnummer för våra svenskspråkiga och man kan säga att vi är ett tvåspråkigt företag.
– Nyland är också ett utmanande område där vissa områden ligger bakom en färja.
Menevä hoppas hitta lokala samarbetspartners
Menevä är inte endast en operatör som förmedlar skjutsar, utan man har också egna taxibilar. Om man inte hittar tillräckligt med lokala underleverantörer är det möjligt att man börjar köra med egna bilar och chaufförer, men i första hand hoppas Halminen att man hittar samarbetspartners som känner till sin region.
– Det är absolut bättre med lokala företagare som är vana med sitt område.
FPA betalar kilometerersättning till tjänsteproducenten, i det här fallet Menevä och Taxi Helsinki. FPA har ett tak för hur stor ersättningen kan vara och taxioperatörerna kan i sina anbud konkurrera om hur mycket billigare man kan göra körslorna och hur mycket man betalar till sina underleverantörer.
Taksi Helsinki lovar service på svenska
De taxiföretagare som ansluter sig till den lokala taxiförmedlaren betalar också en viss provision till företaget. Taksi Helsinkis vd Jari Kantonen säger inte hur stor deras provision är, men han försäkrar att den inte är stor.
– Vi finslipar ännu detaljerna, men det kan jag säga att vår provision är väldigt moderat.
I motsats till Menevä har företaget inga egna bilar, utan man fungerar endast som telefoncentral därifrån kunderna beställer sina skjutsar. Själva körningen görs av någon av de taxiföretagare som har anslutit sig till Taksi Helsinkis förmedlingstjänst.
– Jag tror att kunderna inte kommer att märka någon skillnad jämfört med det nuvarande systemet. Samtidigt hoppas jag att så många lokala taxiföretagare som möjligt ingår avtal med oss, säger Kantonen.
Hur är det med den svenska servicen i er telefoncentral?
– Den är bra och man ska kunna beställa skjutsar också på svenska. Vi förmedlar skjutsar i över 100 kommuner i Finland, bland annat i Mellersta Österbotten och i huvudstadsregionen där många av kunderna är svenskspråkiga. Så svenskan är inget problem för oss.
Taxiföretagare i Åboland väntar och ser
Både Taksi Helsinki och Menevä ska nu kontakta de lokala företagarna för att pejla intresset och för att diskutera prissättningen och villkoren i samarbetet. Meneväs vd Halminen kan förstå om företagarna oroar sig för att inkomsterna kan sjunka, men i det långa loppet finns det ingen anledning att oroa sig.
– Det är bra om man är skeptisk. Får man ett erbjudande om ett jobb som inte lönar sig ska man inte ta emot det. Men man ska inte titta på enskilda resor, utan istället se på helheten och på hur mycket man tjänar på en månad. Vi strävar efter att optimera körningarna så att företagarna kan kombinera flera skjutsar på samma resa.
– Jag tror att vi kan erbjuda de lokala företagarna ett bra koncept och ett avtal som alla är nöjda med.
Bland taxiföretagarna i Åboland ställer man sig ännu avvaktande till om man ansluter sig till någon av de nya operatörerna. De avtal som har gjorts mellan operatörerna och FPA är inte offentliga så länge besvärstiden pågår och de lokala taxibolagen vet inte ännu villkor det är som gäller, säger ordföranden för Kimitoöns taxiföretagare Mathias Illman.
– Allt är väldigt öppet så länge vi inte vet hur det blir med provisionerna, anslutningsavgifterna och månadsavgifterna. Därför är svårt att säga om det lönar sig att vara med.
Ungefär samma sak säger Per-Erik Arola som är ordförande för Partaxi i Pargas.
– Det är svårt att säga hur det blir, tillsvidare är allting öppet. Sedan när vi vet mera är det upp till var och en företagare att avgöra om det lönar sig att gå med i samarbetet med någon av de nya operatörerna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.