Förflytta dig till innehållet

NTM-centralen: Flygekorrarna störs inte av stort vägbygge i Åbo

Pavel Tjekanov / Wikipedia
Hopkrupen flygekorre i ett träd
Det finns gott om flygekorrar längs med Åbo ringväg.

Flygekorrarna verkar inte störas av att Åbo ringväg breddas mellan Kausela och Kirismäki. Det är fråga om en sträcka på 9 kilometer som breddas så att vägen får fyra filer.

— Våra resultat bekräftar tidigare observationer om att flygekorrarna nog inte störs av vägbygget så länge träd som lämpar sig för ekorrarnas bon, tillräckligt stora skogsområden och möjligheter att röra sig mellan olika områden kvarstår, säger Niina Anttila, expert på trafikmiljöfrågor vid Egentliga Finlands Närings-, trafik- och miljöcentral.

Invid Åbo ringväg (E18) finns det flera områden där flygekorren trivs. För att bredda vägen har man varit tvungna att fälla träd. Trädfällningarna har ersatts med trädplantor och holkar.

En väg med träd som fällts på båda sidor om vgen.Trafikledsverket
Gamla elstolpar görs om till stolpar som flygekorrarna kan använda då de vill glida över vägen.

För att hjälpa flygekorren att ta sig över vägen har man av gamla elstolpar också byggt så stolpar åt djuren som ska hjälpa djuren att ta sig över vägen. Stolparna placeras ut med fyra meters mellanrum vid vägkanten.

— Vi vill försäkra om oss att flygekorrarna inte störs av byggandet och att de kan bo kvar i området, säger projektingenjör Mervi Kulha från Trafikledsverket.  

Förekomsten av flygekorrar har granskats i området sedan 2010 och under byggtiden följer man med hur förekomsten av flygekorrar eventuellt påverkas.

Senast i april granskade man om flygekorrarna fortfarande bor kvar på samma ställen som när bygget av vägen inleddes. Man granskade då också om flygekorrarna har flyttat in i de holkar som placerats ut.

Undersökningen visade att flygekorrarna finns kvar på alla de områden som undersöks. Med undantag av två platser var alla tidigare års bon i användning. Och av åtta holkar som satts upp i södra Kuokkamaa var sex i användning.  

Det man inte vet är om de stolpar som placerats ut längs med vägen används av flygekorrarna då de vill ta sig över vägen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter