Höstens studentskrivningar börjar på måndag – 115 ska skriva i Katedralskolan

Cirka 45 300 personer har anmält sig till höstens studentexamensprov. Det är ungefär 1 150 färre än under hösten 2020.
Totalt är 2 774 av examinanderna som anmält sig svenskspråkiga.
Det har sammanlagt gjorts cirka 92 000 anmälningar till de olika proven, vilket är cirka 5 900 färre än för ett år sedan.
I detta antal ingår både examinander som avlägger studentexamen, samt examinander som vill höja vitsord eller komplettera sin examen. Studentexamensproven ordnas av cirka 400 gymnasier.
–Arrangemangen motsvarar i ganska hög grad vårens upplägg, säger Robin Lundell, specialsakkunnig på Studentexamensnämnden.
Tidigare år har det krävts läkarintyg för att annullera sitt deltagande.
–Vi har blivit lite mer flexibla, om man blir sjuk kan till exempel en lärare eller motsvarande skriva ett intyg som godkänns, säger Lundell.
Studentskrivningarna hösten 2021 är det fjärde examenstillfället som påverkas av pandemin. Den första studentskrivningen som påverkades av pandemin hölls under våren 2020.
Studentexamensnämndens rekommendationer
Studentexamensnämnden rekommenderar att de som deltar i studentexamen undviker att träffa utomstående i onödan under en period på tio dagar innan proven.
På många plan, och håll, är förändringarna små jämfört med tidigare studentskrivningar.

— Vi går enligt samma modell som utarbetades för den första skrivningen med specialarrangemang. Vi försöker hålla avstånden så det kräver många olika klassrum, men det löper på och har snarare blivit bättre än första gången, säger Marianne Pärnänen, rektor på Katedralsskolan i Åbo.
På Katedralsskolan i Åbo är cirka 115 personer anmälda till höstens skrivningar, vilket enligt Pärnänen är ett rätt normalt antal för skolan.
106 anmälda i Jakobstad
Även på Jakobstads gymnasium är antalet anmälda heller inget som skiljer från det normala. Att tvåmetersregeln är slopad gör dock arrangemangen lite lättare för gymnasierna.
— Till det största provet har vi totalt 106 anmälda, säger Cecilia Hägglund-Nygård, rektor på Jakobstads gymnasium.
Att tvåmetersregeln är slopad gör dock arrangemangen lite lättare för gymnasierna.
–Under ett prov har vi som mest 125 anmälda, så då hjälper det speciellt mycket. Men vi genomför skrivningarna som tidigare under pandemin. säger Mikael Nyholm rektor på Brändö gymnasium i Helsingfors.
Därtill är det enligt nämnden viktigt att examinanderna följer de anvisningar gymnasierna ger om hur man anländer till provtillfället.
Studentexamensproven utförs numera på en bärbar dator.
Rico Liljedahl/SPT
Höstens datum
Måndag 13.9 modersmål och litteratur, läskompetensdelen.
Onsdag 15.9 psykologi, filosofi, historia, fysik och biologi.
Fredag 17.9 främmande språk, lång lärokurs. Engelska, franska, spanska, tyska och ryska.
Måndag 20.9 det andra inhemska språket, alltså finska eller svenska, lång och medellång lärokurs.
Tisdag 21.9 matematik, lång och kort lärokurs.
Torsdag 23.9 religion, livsåskådningskunskap, samhällslära, kemi, geografi och hälsokunskap.
Fredag 24.9 modersmål och litteratur, skrivkompetens. Provet i finska eller svenska som andra språk hålls även denna dag.
Måndag 27.9 främmande språk, kort lärokurs. Bland annat engelska, franska, spanska och tyska.
Onsdag 29.9 prov i modersmål och litteratur på samiska.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.