Förtursfuskare irriterar i färjekön – med nya färjor kanske hela systemet med förtursskyltar går i graven

När taxichauffören Ann-Helen Franzén-Juslin i Houtskär i somras kom körande till någon av färjestränderna längs Skärgårdsvägen blev hon flera gånger rejält irriterad.
Med sina förtursskyltar ställde hon sig som vanligt i förtursfilen där det redan kunde stå flera bilar utan de röda skyltarna.
– Det är många fuskare som kör i förtursfilen utan skyltar. Jag tycker det har varit fler än vanligt i somras och jag tycker inte alls om det. Jag betalar för mina skyltar, och så finns det sådana som bara kör förbi.
– Har man inte skyltar så kör man inte i förtursfilen, så mycket kontroll borde man ha.
Frågan har också ventilerats i Facebookgruppen Pargas/Nagu färjekö där åsikterna om förtursfuskarna har varit många och där man i likhet med Franzén-Juslin efterlyser mera övervakning av hur skyltarna används.
Finferries känner till kritiken, men kan ingenting göra för att stoppa fuskarna
Vid Finferries säger vd Mats Rosin att han är medveten om den diskussion som har förts om förtursfuskarna. Finferries har också fått respons om att systemet missbrukas, men tyvärr är det ingenting som rederiet eller färjepersonalen kan göra för att stoppa fuskarna.
– Vi har inga befogenheter att stoppa någon, alla trafikanter måste behandlas lika oberoende av hurudan bil de kör. Övervakningen är en fråga för myndigheterna, NTM-centralen eller Polisen.

Rosin säger att eftersom det finns regler så borde de också övervakas på någon nivå, men han vill inte utveckla resonemanget desto närmare. Han har heller ingen klar åsikt om förturssystemet börjar vara föråldrat och i behov av en förnyelse.
– Det kan hända att det borde ses över, men jag har ingen lösning på hur det skulle göras.
Svårt också för NTM-centralen att ingripa
NTM-centralen är den myndighet som beviljar förtursskyltarna.
Tapani Jaakkola som är projektchef för skärgårdstrafiken tycker precis som Rosin och Franzén-Juslin tycker att övervakningen av skyltanvändningen borde bli effektivare.
Men det är lättare sagt än gjort med tanke på de knappa resurser som både Polisen och NTM-centralen har. Dessutom finns det juridiska hinder som försvårar övervakningen.

Vid färjfästena finns skyltar som förbjuder bilar utan förtursskyltar att använda sig av förtursfilen. Men om någon struntar i förbudsmärket kan NTM-centralens tjänstemän inte ingripa, även om de skulle vara på platsen, säger Jaakkola.
– Vi kan inte göra så mycket utan hjälp av Polisen eftersom vi inte har befogenheter att bötfälla någon som bryter mot trafikreglerna. Vi har inte heller rätt att gå in i bilen för att kolla om det finns skyltar eller inte.
När Jaakkola rör sig i skärgården brukar han hålla ögonen öppna och informera folk som kör i förtursfilen utan tillstånd hur systemet fungerar.
– En gång visade det sig att personen nog hade tillstånd att använda förtursfilen, men hen hade inte satt upp skylten så som man ska göra. Det är ganska vanligt att man inte gör det.
Ju mera kapacitet färjorna har och desto fler bilar som ryms ombord, desto mindre är behovet av förtursskyltar
Tapani Jaakkola
NTM-centralen följer nu med hur det nuvarande systemet med förtursskyltar fungerar och hur det blir i framtiden. Senast den första januari 2023 tas Elektras systerfärja Altera i bruk mellan Pargas och Nagu och också färjepasset Nagu-Korpo ska få en ny och större färja.
Efter det behöver man kanske inte göra någon skillnad på förturstrafik och annan trafik, säger Jaakkola.
– Ju mera kapacitet färjorna har och desto fler bilar som ryms ombord, desto mindre är behovet av förtursskyltar. Därför är det frågan om det värt att bevara det nuvarande systemet. Men först måste vi utvärdera hur många bilar som blir kvar på stranden och föra en ordentlig diskussion om saken. Tills dess gäller det att ha is i magen och följa med hur trafiken börjar löpa.
Det är nog inte personalens fel om man kommer försent till färjorna,de har tidtabeller,o de har som uppgift att lasta tryckt o säkert.Att polisanmäla varandra har nog blivit för lätt,de leder sällan till att man blir vinnare i dylika konflikter,att reda upp saker tillsammans på plats o ställe är nog ett bättre alternativ o framförallt ett billigare för sammhället,då Polisen nog har mycket viktigare utredningar att sätta sina resurser på.Tycker vi skall vara ganska nöjda med hur utvecklingen med färjorna har varit den senaste tiden,vill man ha flera turer så är de ju förståss mera pengar som behövs,rederiet o personalen kör nog.
Det stämmer, personalen på färjorna har inga polisiära befogenheter och om personalen skriker åt dig eller annars hotar dig så är det bara att göra en polisanmälan. För ett par år sen kom en av Finferries däcksare som öppnade min dörr och skällde ut mig för att avståndet till bilen framför var för stort (trots att bildäcket i övrigt på Elektra denna vardag i november var så gott som tomt, drygt 20 bilar åkte med under resan). Det blev från min sida en polisanmälan -> åtal och däcksaren dömd för ärekränkning och olaga hot.
” Mats Rosin säger att färjepersonalen inte har befogenheter att stoppa någon från att köra ombord på färjan.” Så står det i artikeln. Personalen ingriper nog, har personligen fått mitt livs utskällning av däckspersonalen då jag glidit över från förkörskön till den vanliga kön då lastningen hade börjat. Som företagare i skärgården betalar jag även för mina skyltar. Det förväntas ju att man skall vara i tid till färjan men med tanke på hur strama tidtabellerna är mellan färjfästena är det inte alltid möjligt.
För oss i yttre skärgården, i detta fall på Norrskata / Houtskär är skyltarna en förutsättning för att komma fram i tid. Turerna blir glesare ju längre ut man kommer i skärgården, 5 minuter försenad i Pargas färjfäste betyder i värsta fall 2 timmar väntade vid sista färjan.
”Allt” blir bättre bara nya färjorna kommer?Filarna i Pärnäs ska målas o fixas bara d blir lungnare trafik i höst o vinter? Förkörsturskyltarna behövs inga heller i forsättningen?Visst behövs dom ty d e viktigt att kör bland d första omboard.så att man faktigst hinner också tex ti H-färjan som går efter 6 minuter??O har man inga skyltar eller bara en (1) så har man inga glömmt den utan nån annan i samma familj kommer m den sen senare eller före?Så funkar d ?Så byt ”gobbar” som planerar d här på E-keskus ö Kari Niemi .
Tycker hela systemet med röda lappar på bakrutan är föråldrat. Som sagt, vem kollar! Har i USA t.ex stött på en god lösning med en dekal i framfönstret som avläses automatiskt då du kör ombord. Fungerar också på motorvägar i Europa. Böter kommer ifall du inte har dekalen.
Funkar!
Det finns buss och taxifiler i stan. Vid nöd är det ganska treligt också om utrycknings fordon kommer fram möjligast fort, så nog behövs förturs filen trots att kapaciteten skulle stiga