Diffus tolkning av vad som är mobbning – ansvaret att ingripa ligger inte alltid på skolan, säger jurist

Antalet klagomål som gäller mobbning i Svenskfinland och som lämnas till regionförvaltningsverket är försvinnande litet.
Juristen Thomas Sundell kan inte minnas att han skulle ha sett ett enda sådant de senaste åren.
– Det är bra att det lämnas in så få klagomål, men det finns ett mörkertal.
Räknar man klagomål från hela landet i fjol, var endast 29 sådana som handlade om mobbning. I de flesta fallen gjordes en utredning där regionförvaltningsverket kontaktade skolan för att höra deras version.
I knappt fem procent av fallen slutade utredningen med att skolan fick en anmärkning.
Den främsta orsaken till klagomålen brukar vara att man upplever att skolan inte gör tillräckligt för att få slut på mobbningen
Klagomålen lämnas in skriftligt och regionförvaltningsverket förhör inte parterna som man gör i en domstol då det gäller ett straffrättsligt ärende.
– I rätten använder man sig av personbevisning och hör vittnen som personligen är på plats och domstolen kan avgöra vem som talar sanning. Där är det därför lättare att avgöra trovärdigheten än vid endast skriftlig dokumentation.
Juridiken kring mobbning kan vara diffus
Som övervakande myndighet har regionförvaltningsverket inte heller juridisk behörighet att vidta några rättsliga åtgärder. I stället kan man endast ge skolan en uppmaning att ändra sina rutiner, eller ge den en anmärkning.

Lagstiftningen är också aningen diffus. Det finns två lagar som skolorna följer vad gäller mobbning: Lagen om grundläggande utbildning och lagen om elev- och studerandevård.
I dem sägs att eleven har rätt till en trygg skolmiljö, att skolan måste ha en handlingsplan för att förebygga och reda ut mobbningsfall och att skolan måste ingripa då den får kännedom om mobbning.
– I lagarna står ingenting specifikt om vad som är mobbning, utan det definieras som upprepade kränkningar, och det kan bli lite luddigt. Det finns en risk att sådana kränkningar som inte är systematiska faller mellan två stolar – också enskilda incidenter och konflikter kan vara allvarliga och måste utredas.
Oklar gränsdragning
En annan fråga som är oklar är var gränsen mellan mobbning i skolan och mobbning på fritiden ska dras.
Skolans ordningsregler gäller i skolan och bryter en elev mot dem kan skolan vidta disciplinära åtgärder.
Skolan har också en skyldighet att meddela vårdnadshavarna till såväl förövaren som offret om man har fått kännedom om att det har förekommit våld, mobbning eller trakasserier på skolvägen.
Om mobbningen sker på fritiden eller på sociala medier blir det svårare för skolan att agera, men inte omöjligt, säger Sundell.
– Samtal är en stor del av utredningen av mobbningsfall och ingenting hindrar att man i de samtalen tar upp också sådant som händer utanför skolan.
Brottsmisstankar kan polisanmälas
Är det frågan om misstänkta brott som skadegörelse, stöld, ärekränkning eller misshandel kan man kontakta Polisen och göra en brottsanmälan. Misshandel faller under allmänt åtal och en anmälan kan göras av vem som helst.
De övriga brotten är målsägandebrott som måste anmälas av vårdnadshavaren eller av offret.
— Här har jag stött på ett sådant fenomen att vårdnadshavarna förväntar sig att någon annan gör det, och så är man arg på skolan för att skolan inte har brottsanmält en händelse som gäller deras barn. Det är en lite konstig tanke, det ju i första hand vårdnadshavarnas sak att ta vara på barnets intressen.
Är det frågan om det klassiska tankesättet att man tycker att någon borde göra någonting?
– Jo, lite så är det. Man kan inte tro att det är någon annans sak att gå till Polisen, och så är man sur för att ingen gör det. Oberoende av vilken linje skolan eller kommunen har, kan vårdnadshavaren alltid göra en brottsanmälan. Det här glömmer man lätt bort och fokuserar i stället på vad skolan gör och inte gör.
Tycker du då att skolorna får orättvis kritik för att inte göra något åt mobbningen?
– Det är klart att skolorna har ett ansvar, men diskussionen ska inte bara handla om deras roll.
En outnyttjad resurs då det gäller mobbningsfall är medlingsbyråerna där mobbningsoffret och mobbaren möts, säger Sundell.
– Byråerna kunde kopplas in lite oftare. Där finns utbildade medlare som vet vad de gör och i vissa fall kan det leda till riktigt goda resultat. Men i allmänhet tas initiativet av Polisen först då det har gjorts en brottsanmälan, men initiativet kunde lika bra komma från skolan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.