Förflytta dig till innehållet

Osäkert när en renovering blir av – Åbo stad har inte nått ägaren på ett år

Arkiv/Pia Heikkilä
ett trähus i en backe

Det är omöjligt att säga om och när en renovering av de förfallna husen på Kaskisgatan 3 – på paradplats i Åbo – blir av.

Åbo stad har inte nått fastighetsägaren på över ett år. Staden har försökt delge ägaren information om att han belagts med ett stort vite till följd av försummelse att reparera husen. Vitet består av en grundsumma på 40 000 euro samt 4000 euro per månad och utfärdades av nämnden för fastighets- och byggnadsärenden i juli 2020.

Husen på Kaskisgatan 3 ägs av bostadsbolaget Asunto Oy Kaskenkatu 3, som i sin tur ägs till 80 procent av Suomen Talokauppa Oy. Enda styrelseledamot i Suomen Talokauppa är affärsmannen Raimo Puolimatka.

Fruktlösa försök

Fastighetsägaren har hittills varit ytterst ointresserad av att snygga till och reparera husen. Stadsfullmäktiges beslut i måndags om att husen skyddas i detaljplan gör knappast saken intressantare.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen på Åbo stad säger att ärendet är besvärligt och utdraget. Hon kan inte säga vad orsaken är till att fastighetsägaren inte har gått att nå för ett officiellt tillkännagivande om vitet på tiotusentals euro.

— I en del fall av den här typen håller sig folk undan medvetet, säger Salmelainen.

Efter fruktlösa försök har man nu nått till den punkt då ett så kallat intyg över hinder har fastställts. Staden kommer nu att ta till den sista möjliga åtgärden för att delge fastighetsägaren beslutet om vite: genom en annons i den så kallade Officiella tidningen.

Vite utfärdat redan år 2019

Redan år 2019 utfärdade byggnämnden ett vite om 24 000 euro till fastighetsägaren av Kaskisgatan 3. Det beslutet lyckades man tillkännage fastighetsägaren, men vitet betalades aldrig. Summan har gått till utsökning.

Leena Salmelainen vet inte om man lyckats driva in pengarna. Inkasseringen sköts av statliga Rättsregistercentralen och pengarna tillfaller staten, inte Åbo stad.

— Vi har inte fått information om att de skulle ha betalats. Det intresserar oss naturligtvis, eftersom vi då vet om processen för att komma åt fastighetsägaren i någon mån har lyckats, säger Salmelainen.

Hon påpekar dock att det viktiga ju är att fastigheten renoveras, inte att vitet betalas.

Staden kan renovera för egna pengar

Följande steg i processen kring att tvinga fram en renovering är att staden genom så kallat tvångsutförande själv låter renovera husen. Därefter sänds räkningen till fastighetsägaren.

Detta är dock en risktagning eftersom det inte finns garantier för att staden någonsin återfår sina pengar. Beslut om tvångsutförande fattas av nämnden för fastighets- och byggnadsärenden.

— Jag kommer antagligen att föra ärendet för övervägande till nämnden så småningom, när de nya nämndmedlemmarna har blivit varma i kläderna, säger Leena Salmelainen.

Pia Heikkilä
Kaskisgatan 3.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter