Polisen håller koll på övergångsställen i morgon – många förare följer inte lagen

På tisdagen intensivövervakas säkerheten vid övergångsställen i hela Finland. Polisen övervakar i synnerhet hur reglerna som gäller övergångsställen följs.
Övervakningen är i huvudsak inriktad på förare och deras trafikbeteende vid övergångsställen. På övervakningsdagen ingriper polisen i samarbete med den kommunala parkeringsövervakningen också i stannande och parkering som stör och äventyrar oskyddade vägtrafikanter i trafiken.
Enligt vägtrafiklagen bör man köra försiktigt och i sådan hastighet att man kan stanna sitt fordon innan övergångsstället.
— I praktiken bör en förare alltid minska farten innan ett övergångsställe, om det i närheten av övergångsstället finns fotgängare som kunde eller håller på att ge sig ut på övergångsstället, säger kommissarie Tuomo Katajisto vid Polisinrättningen i sydvästra Finland i ett pressmeddelande.
Speciellt farliga är de situationer där en förare kör om en bil som stannat vid ett övergångsställe.
— Det här så kallade giljotinläget är väldigt farligt för de som använder övergångsstället. För den här sortens försumliga körbeteende skriver polisen ut böter och försätter eventuellt föraren i körförbud, säger Katajisto.
Förekommande att inte lämna fri passage
En likadan övervakning gjordes i våras. Då var det förare av motordrivna fordon som inte lämnade fri passage till gående som ålades flest påföljder, sammanlagt 85.
Dessutom ålades förarna sammanlagt 44 avgifter för trafikförseelse och böter för andra brott mot reglerna som gäller övergångsställen.
57 anmärkningar och sex avgifter för trafikförseelse för försummelse av reglerna som gäller övergångsställen ålades cyklister och förare av lätta elfordon. Sju gående ålades en avgift för trafikförseelse och 16 en anmärkning för att de gått mot rött ljus.
Övergångsställen vanliga olycksplatser
Fotgängare utgör en stor del av dödsoffren i trafiken.
Enligt Trafikskyddets statistik hade var tionde av alla som omkommit och sju procent av alla som skadats i vägtrafiken rört sig till fots. Under de tre senaste åren har i genomsnitt 21 gående omkommit per år och antalet skadade var 360.
Vart femte offer omkom på ett övergångsställe. 60 procent av de gående som blivit skadade hade skadats på ett övergångsställe.
– I olycksfallsstatistiken kan två åldersgrupper urskiljas: unga och äldre personer. Fyra av fem gående som omkommit och nästan var tredje som skadats på ett övergångsställe var 65 år eller äldre. Mer än en fjärdedel av de gående som skadats i vägtrafiken var under 25 år. Förarna ska vara särskilt uppmärksamma vid övergångsställen när de ser barn, unga och äldre personer, säger polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.