Förflytta dig till innehållet

Åbo busstations återkomst – det gamla funkishuset ska fyllas med liv i höst

I höst ska Åbo gamla busstation återigen öppna sina dörrar.

Den gamla byggnaden från 1930-talet har varit stängd sedan Matkahuolto flyttade ut på våren 2020. Nu öppnar stationen igen efter en rejäl renoveringssatsning, där den skyddade fastighetens husteknik förnyats.

I ett pressmeddelande uppger Black Asset Management, som står bakom utvecklingsprojektet i samarbete med fastighetsägaren LS-Kiinteistöt, att den nyöppnade stationen utrustas med bland annat väntsalar, toaletter och skärmar med tidtabeller över såväl närtrafik som fjärrtrafik.

Den andra våningens kontorslokaler har många aktörer varit intresserade av, men man letar fortfarande efter aktörer intresserade av busstationens lokaler på första våningen.

Hittills är det bekräftat att en R-kiosk flyttar in i stationen, och Blanc Asset Management uppger att det i ett senare skede kan hända att man hittar restaurangs- och utskänkningsverksamhet i huset.

Åbo busstation

Busstationen ritades av stadsarkitekt Harald Smedberg och biträdande stadsarkitekt Totti Sora.

Inspiration togs av busstationen i Viborg, som stod klar 1932 och utvidgades 1936, men också av Stockholms östra station (1932).

Då Åbo busstation invigdes 1938 var den en av de största och mest moderna i Finland. Byggnaden ses som en viktig milstolpe för hur funkisstilen kunde användas för busstationer.

Den nya busstationen hade en väntsal, ett stationskontor, biljettförsäljning och godsförvaring. I övre våningen fanns en restaurang.

Under årens lopp har busstationens interiör genomgått flera förändringar.

Busstationen var tidsmässigt en del av en arkitektoniskt större helhet som omfattade också två stora servicestationer i funkisstil, som också fungerade som Esso- och Shellbolagens regionkontor.

Källa: Museiverket

Pressbild
Ungefär så här tänker sig Blanc Asset Management och LS-Kiinteistöt att den renoverade busstationen ser ut då den öppnar i höst.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter