Många förändringar för skolor och daghem i Åbo – flyttar, utvidgad läroplikt och ett nytt svenskspråkigt daghem väntar

Nästa vecka är det skolstart och närundervisningen sätter igång. Många flyttar och nya utrymmen står på tapeten denna hösttermin.
Kuratorsstigens daghem flyttar till Gregorius IX vägen 12 vid Hallis. Där kommer även femåringarna som deltar i det tvååriga förskoleförsöket vara.
– Ett år är en kort tid att förbereda sig för skolan, det här försöket ger mer tid för barnen att träna olika färdigheter inför skolstart, säger Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning.
Försöket pågår från augusti 2021 till maj 2024. Under åren deltar ungefär 370 barn i Åbo i försöket.
Cygnaeus förskola flyttar till Skolgatan 10, i gamla Skolgatans daghems utrymmen. Ett nytt svenskspråkigt daghem öppnar den 11 augusti för att ersätta Skolgatans daghem och daghemmet tar emot två extra grupper.
– Till vår glädje öppnar Daghemmet Port Arthur, vid Sofiegatan 7. Det ger en förbättrad servicenivå för de svenskspråkiga och tvåspråkiga barnen i Åbo, säger Kjellman.
Sirkkala och Sirkkalabackens skola byter utrymmen till före detta vuxenutbildningscentret i Kärsämäki och två nya skolbusslinjer har i och med det införts.

Kjellman berättar att utredningen av St. Olofskolans utrymmen och fastighetens skick är även på agendan och läget bevakas noggrant.
Läroplikt tills man är 18 år
Den utvidgade läroplikten har trätt i kraft och med gratis utbildning för andra stadiet. Det rör sig främst om datorer och elektroniskt läromaterial för eleverna. Nu gäller läroplikten i 18 år.
– Ingen ska tvingas göra avbrott i sina studier på grund av ekonomiska orsaker, säger Kjellman.
Totalt 68 elever, varav några svenskspråkiga, fick inte sitt förstahandsval för andra stadiet, men en ny ansökningsrunda görs som bäst.
Kjellman berättar att medeltalet till Katedralskolan var 8,0 och att många utanför Åbo sökt in till gymnasiet.
Barnens hälsa prioriteras
Coronapandemins effekter bland unga är ett fortsatt diskuterat ämne.
– Planen är att fortsätta täcka det glapp som coronapandemin skapat och vi följer noggrant med exempelvis frånvaron, säger Kjellman.
Maskrekommendation gäller från årskurs 4 och uppåt. En utmaning för skolorna är när eleverna ska äta, men Kjellman är övertygade att rektorer annan personal har läget under kontroll.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.