Förflytta dig till innehållet

Unga får vägra arbetsskift – om skola och arbete överlappar varandra

Pixnio
lärare skriver på en krittavla
Det är en ung persons skyldighet att fullgöra läroplikten.

Utvidgningen av läroplikten till andra stadiet medför ändringar i den lag som tillämpas på arbete som utförs av unga under 18 år. Enligt Arbets- och näringsministeriet är utgångspunkten är att arbetsskiften för en ung person inte får överlappa undervisning som förutsätter hans eller hennes närvaro. Ändringarna gäller från och med den 1 augusti i år.

I enlighet med den nya läropliktslagen upphör läroplikten när en person fyller 18 år eller om personen innan det avlägger en examen på andra stadiet, det vill säga yrkes- eller studentexamen.

Lagändringen innebär att det är möjligt att anställa en ung person som har fyllt 15 år och slutfört den grundläggande utbildningen eller vars skyldighet att slutföra den grundläggande utbildningens har upphört genom att personen till exempel avlagt sina studier i snabb takt. Unga slutför oftast den grundläggande utbildningen, det vill säga grundskolan, det år då de fyller 16 år.

En ung person som slutfört grundskolan kan även i fortsättningen arbeta till exempel deltid vid sidan av studierna på andra stadiet, om arbetet är lämpligt för en ung arbetstagare. Det är också fortfarande möjligt att genomföra yrkesutbildning som läroavtalsutbildning som grundar sig på ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande för en viss tid.

Det är en ung persons skyldighet att fullgöra läroplikten. Arbetsgivaren ska därför förlägga arbetstiden för en person under 18 år så att arbetsskiften inte utgör något hinder för den minderåriga att delta i undervisningen. Den unga arbetstagaren ska i god tid underrätta arbetsgivaren om när hen behöver närvara i studierna.

Om arbetet och studierna överlappar varandra har den unga rätt att vägra ta emot ett arbetsskift.

Arbete till sjöss och ombord på fiskefartyg förutsätter även i fortsättningen 16 års ålder.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter