Förflytta dig till innehållet

Den nya fullmäktigeperioden har officiellt börjat – ännu oklart vilka som blir Åbos biträdande borgmästare

Arkiv/Stefan Holmström
Åbo stadsfullmäktiges sessionssal

På söndagen, den första augusti, började den nya fullmäktigeperioden officiellt.

Riktigt ännu sparkar den politiska hösten i Åbo ändå inte i gång. Nya stadsfullmäktige möts först den 23 augusti. Då ska stadens första borgmästaravtal som förhandlats fram under sommaren officiellt godkännas.

Också de olika politiska posterna ska då fyllas. Samlingspartiets Minna Arve ska godkännas som borgmästare, och därtill ska tre biträdande borgmästare utses.

Gröna och SDP väljer kandidater nästa vecka

De biträdande borgmästarna kommer att fungera som vice ordföranden i stadsstyrelsen, samt som ordföranden för de tyngsta nämnderna.

Posterna har fördelats mellan partierna, som själva väljer kandidaterna bland sina fullmäktigeledamöter.

Än så länge har endast Samlingspartiet valt sin kandidat. Gruppen föreslog i juli enhälligt Ville Valkonen, andra periodens stadsfullmäktigeledamot, till posten som biträdande borgmästare och ordförande för stadsmiljönämnden.

Posten är delad mellan Samlingspartiet och Vänsterförbundet så att vardera parti innehar posten två år. Vem som tillträder posten om två år är ännu oklart.

— Preliminärt är Mirka Muukkonen vår kandidat för biträdande borgmästare, men eftersom nämndposterna omfördelas efter vårdreformen kan det ännu bli ändringar, säger Vänsterns fullmäktigeledamot Jaakko Lindfors.

Lindfors konstaterar att partiet fortsättningsvis är missnöjt med att de inte fick posten för hela fullmäktigeperioden.

— Att vi som tredje största parti delar på en post som biträdande borgmästare är inte i enlighet med valresultatet. Men utöver det är vi nöjda med hur nämndposterna har fördelats.

De övriga två posterna för biträdande borgmästare gick till De Gröna och SDP.

SDP:s biträdande borgmästare kommer att ansvara för bildningen. Gruppen samlas den 10 augusti för att utse sin kandidat.

De Gröna samlas i sin tur den 12 augusti för att välja sin kandidat för biträdande borgmästare och ordförande för social- och hälsovårdsnämnden.

Intensiv start

När politiken väl sparkar i gång i höst blir många förnyelser aktuella.

— Att övergå till borgmästarmodellen är en enorm förändring, och det är viktigt att vi i höst kommer överens om spelreglerna för den, säger blivande borgmästare Minna Arve.

en kvinna i glasögon vid ett skrivbordTatu Lertola/SPT
Minna Arve nämner vårdreformen och coronasituationen som aktuella ärenden under hösten. Därtill vill hon se att man satsar på att få en fungerande borgmästarmodell.

Utöver det säger hon att förberedelserna inför vårdreformen måste sätta i gång direkt då tidtabellen är tajt. Därtill kommer coronasituationen antagligen att vara mycket på tapeten de första veckorna.

— Det blir säkert aktuellt att fundera på hur vaccineringarna kan försnabbas och hur till exempel skolhälsovården kan hjälpa till då det blir 12–15 åringarnas tur.

Arve konstaterar att hon gärna hade sett att nya fullmäktige skulle mötas lite tidigare än först slutet av augusti, men datumet slogs fast av fullmäktigegruppernas ordföranden redan på våren.

— Hela augusti går nu åt att fördela de olika posterna, och först efter det kan arbetet ordentligt börja.

Vårdreformen och konserthuset aktuella

Också SDP:s Piia Elo tror att starten blir intensiv när nya fullmäktige väl inleder arbetet.

Även hon nämner vårdreformen som en av de mest centrala ärendena som måste tas itu med direkt.

— Vi måste förbereda reformen ordentligt så att det nya systemet direkt fungerar och Åboborna garanteras vård.

Elo tror också att det nya konserthusets placering kommer att diskuteras aktivt på hösten. Hon konstaterar att SDP fortsättningsvis anser att Självständighetsplan inte är ett bra ställe att bygga på.

Inom Vänsterförbundet finns däremot olika åsikter om konserthusets placering, och det finns ingen tydlig partilinje.

Enligt Jaakko Lindfors är det inte idealt att bygga på en park, men han säger att man inom partiet litar på att en hållbar lösning kan hittas.

Överlag säger Lindfors att ett av de viktigaste målen för partiet är att se till att nedskärningar i stadens grundservice inte görs.

— Det här är något som vi utgår från då höstens budgetförhandlingar sätter i gång.

man står vid en stenväggAlexandra Granberg
Vänsterförbundet utgår från att nedskärningar i grundservicen inte får göras.

En tillgänglig borgmästarmodell och klimatarbete

Också Elina Rantanen från De Gröna poängterar lyfter fram förberedelserna inför vårdreformen som ett av höstens största teman. Därtill vill hon se att man satsar på att få i gång den nya borgmästarmodellen.

— Vår grupp har höga förväntningar för modellen. Vi måste se till att komma överens om spelreglerna så att beslutsfattande kan fungera flexibelt och snabbt. Dessutom måste vi göra upp tydliga modeller för hur invånarna ska höras och vara delaktiga i olika skeden av beslutsfattandet.

De grönas borgmästarkandidat Elina RantanenKim Lund
Elina Rantanen vill bland annat se klimatåtgärder och coronastödpaket för lokala föreningar och företagare.

Rantanen konstaterar också att nya fullmäktige direkt måste sätta i gång med klimatarbetet.

— Vi har endast två fullmäktigeperioder kvar tills 2029 då Åbos mål är att vara koldioxidneutralt. Om arbetet skjuts upp med några månader gör också resultatet det.

Slutligen nämner Rantanen också coronasituationen och ”Åbopaketet 2.0”, det vill säga hur staden ska stöda föreningar och företag under coronan.

I fjol gjordes det första Åbopaketet där man kom överens om olika stödåtgärder, som att till exempel förlänga betalningstider för hyror i stadens lokaler, och något liknande kommer säkert att diskuteras i fullmäktige i höst.

SFP vill se en svenskspråkig ”sote-central”

SFP i Åbo sammanträder den här veckan för att fördela de olika nämndplatserna som partiet tilldelats, samt välja vem som får partiets plats i stadsstyrelsen.

Fullmäktigeledamot Ulla Achrén berättar att platserna fördelas enligt röstetal och intresse. Förnyelse eller erfarenhet kan också avgöra.

— Vi är speciellt glada över att vi för första gången på länge fick en plats i byggnads- och tillståndsnämnden.

Ulla Achrén säger att kandidatnomineringen för välfärdsområdesvalet kommer att vara ett stort projekt under hösten.

Achrén säger att SFP under fullmäktigeperioden kommer att satsa på bland annat skol- och dagvårdsfrågor. Därtill är ett centralt mål att tillsammans med andra Åboländska kommuner få en svenskspråkig ”sote-central” då vårdreformen genomförs.

Överlag säger Achrén att vårdreformen är ett spänningsmoment för hösten.

— Vi får se hur förberedelserna för reformen går och hur det blir då service flyttar över till välfärdsområdet.

Achrén konstaterar att kandidatnomineringen för välfärdsområdesvalet i januari kommer att uppta mycket tid under hösten och vara utmanande med tanke på att man precis haft kommunalval.

— Det här är något som partierna knappast hunnit tänka på ännu men som borde sätta i gång så fort som stadsfullmäktigeposterna har fastslagits.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter