Jan-Erik Enestam till Yle: Finlands Svenska Idrott krävde Oksanen på 10 000 euro
Tidigare denna vecka sade Finlands Svenska Idrotts styrelseordförande Mikko Ollikainen till ÅU att man inte är intresserad av att på nytt öppna upp fallet med ekonomiska oegentligheter som skedde mellan föreningen och Michael Oksanen år 2014.
Jan-Erik Enestam, som verkade som styrelseordförande för FSI då oegentligheterna skedde och som tidigare vägrat kommentera fallet, har nu pratat med Svenska Yle om vad som hände.
– I och med alla vilda rykten, spekulationer och insinuationer om att allt inte skulle ha gått rätt till är det nu rimligt att bryta det hemliga avtalet och säga vad det handlar om från FSI:s sida, säger Enestam till Yle.
Enestam uppger till Yle att i samband med behandlingen av FSI:s bokslut år 2014 upptäcktes ett minusresultat på 90 000 euro. Vid detta skede hade Oksanen redan lämnar föreningen och tagit över som generalsekreterare vid Pohjola-Norden.
Styrelsen noterade två fall där Oksanen överskridit sina befogenheter: Det ena var ett anställningsförhållande, det andra gällde OS i Sotji. Ärendena borde ha behandlats av styrelsen, men detta skedde inte.
Styrelsen ålade Oksanen att ersätta föreningen med en summa på 10 000 euro.
– Styrelsen ansåg att det var oskäligt att kräva hela summan tillbaka, eftersom vardera fallen hade varit okej, ifall styrelsen hade fått behandla dem, säger Enestam.
Enestam förklarar att avtalet hölls hemligt eftersom ingendera parten hade något intresse av att affären skulle komma ut i offentligheten.
– Är det inte ganska naturligt att man försöker undvika en upprivande diskussion – som med säkerhet hade uppstått om det hade kommit ut i offentligheten? Eftersom Oksanen hade betalat sin summa var det naturligt för oss att göra det på det här sättet, säger han till Svenska Yle.
Jag kan inte låta bli att tänka på, om det skulle ha varit bättre för herr Oksanen själv, om hans oegentligjheter i Finlands svenska idrottsförbund skulle ha offentliggjorts redan då, i stället blev han generaldirektör vid Pohjola Norden, som om jngenting skulle ha hänt och oegentligheterna tog större proportioner., precis som ordspråket säger ”börjar med en synål och slutar.med en silverskål.” Det är synd om människorna, som Strinndberg sa.