Coronaviruset visar inga tecken på inbromsning – men ännu inga nya åtgärder i Egentliga Finland

Coronavirusets framfart i regionen har inte saktat in. För tillfället befinner sig Egentliga Finland ännu i accelerationsfasen, och viruset sprids speciellt bland yngre i regionen. På en vecka har tvåveckorsincidensen stigit från 44,7 till 62,7.
För tillfället tar den regionala coronapandemiarbetsgruppen dock inte till åtgärder, men om läget förvärras kan nya rekommendationer gällande sammankomster och evenemang införas.
Striktare restriktioner införs om pandemin ökar belastningen inom sjukvården eller om dödsfallen ökar. För tillfället är dock läget relativt lugnt på vårdfronten.
– Stigande vaccinationssifror är hoppingivande för oss alla. Om vi hinner vaccinera merparten av befolkningen kan vi undvika att sjukhusvård kommer att öka okontrollerat. Då skulle vi klara oss utan lika stränga begränsningar på hösten. Vaccinationerna gör det också möjligt att resa igen, säger ÅUCS infektionsöverläkare Esa Rintala i ett pressmeddelande.
För tillfället har 25,7 procent av befolkningen i Egentliga Finland fått sin andra vaccindos. 61,8 procent har fått sin första dos.
Smittor bland yngre
Det låga behovet av sjukhusvård förklaras även med att de flesta som smittas just nu är yngre personer.
— Trots att viruset sprider sig allt fortare, blir coronasjukdomen för många lindrig. Det är mycket sällsynt att unga personer behöver sjukhusvård på grund av coronavirussjukdom, säger Rintala.
Orsaken till att viruset sprider sig särskilt bland yngre ligger i att en stor del av personerna i åldern 20–29 år i Egentliga Finland inte ännu fått den första vaccindosen.
– Jag förstår mycket väl att ungdomarna vill träffas och njuta av sommaren tillsammans. Trots detta bär vi alla ett gemensamt ansvar för att lätta på sjukdomsbördan. Jag uppmanar alla yngre vuxna att låta vaccinera sig när vaccinationsturen är inne.
Kan för tillfället ännu spåras
Andelen positiva coronatestresultat är nu 2 procent jämfört med 1,9 procent den sjunde juli. Ofta sprids viruset via närkretsen. Exponeringarna och smittorna via restauranger har ökat, samtidigt som smittor som härstammar från utlandsresor blivit ovanliga.
– Vi kan fortfarande spåra de flesta smittkällorna, och smittkedjorna kan därför brytas. Eftersom den förhärskande virusvarianten, deltavarianten, smittar mycket lättare än de tidigare varianterna, kan det gå så att smittspårningen framöver blir svårare, säger Rintala.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.