Förflytta dig till innehållet

Kakolafunikularen krånglar stup i kvarten – stadsfullmäktiges ex-ordförande ”mycket besviken”

Mikael Piippo/SPT
Snedhissen parkerad uppe på backen.
Snedhissen i Åbo har haft återkommande problem sedan den byggdes år 2019. På torsdagseftermiddagen var den i drift men en del valde trots det att gå uppför Kakolabacken.

”Funikularen ur drift tills vidare.”

”Funikularen åker igen.”

”Funikularen har fastnat mitt i backen. En reparatör är på väg till platsen.”

”Funikularen fungerar igen!”

Klingar det bekant? Twitterkontot för trafikcentralen i Åbo meddelade nyligen två gånger att snedhissen vid Kakolabacken i Åbo är ur drift.

Det första avbrottet kom i söndags och det andra i måndags. Båda gångerna kunde snedhissen, eller Kakolafunikularen som den egentligen heter, fortsätta sin färd inom några timmar.

— Ofta handlar dessa situationer om fel i programvaran och då räcker det med att kvittera felkoden. I sådana fall har systemet fått en störning eller så har systemet upptäckt något som gjort att snedhissen stoppat sig själv som en säkerhetsåtgärd. Denna typ av avbrott har skett ganska ofta på sistone, säger Antti Aalto, ansvarig byggherre vid Åbo stad.

Aalto säger att en reparatör alltid besöker bergbanan om det kommer ett felmeddelande, även om det bara skulle handla om att kvittera en felkod.

— Det är en säkerhetsfråga. Vi kan inte starta maskinen utan att först försäkra oss om att det är tryggt.

På torsdagsmorgonen var snedhissen åter ur drift, denna gång på grund av veckounderhåll. Det är hissbolaget Kone som ansvarar för underhållet av Kakolafunikularen.

En lång kö utanför funikularen.Mikael Piippo/SPT
Halvtvåtiden på torsdagseftermiddagen var kön vid Kakolafunikularens nedre station betydligt längre än vid dess övre station. Den nedre stationen ligger vid Slottsgatan, ett stenkast från stadsfärjan Föri.

130 driftstopp på två år

Snedhissen i Åbo invigdes med pompa och ståt den 24 maj 2019. Från och med öppningsdagen till och med den 31 maj i år hade den 130 oplanerade driftstopp, enligt en sammanställning som Antti Aalto har skickat SPT.

Planerade serviceåtgärder som veckounderhåll finns inte med i sammanställningen. Inte heller avbrott som orsakats av passagerare, till exempel om någon stått framför dörrarnas sensorer, finns med på listan.

Enligt sammanställningen är de vanligaste orsakerna till avbrott problem med dörrmekanismen, fel i programvaran och förbindelseproblem. Av sammanställningen framgår inte hur länge avbrotten räckt. Vissa dagar har det varit flera avbrott.

Antti Aalto uppger att totalkostnaden för snedhissens reparationer hittills är cirka 200 000 euro. Enligt honom har största delen betalats av snedhissens leverantör Leitner som gett en femårig garanti för Kakolafunikularen.

— Om någon del går sönder förhandlar vi med leverantören om huruvida den ingår i garantin. Det är ett normalt förfarande när det gäller stadens projekt: vi ger ett förslag på vad som ingår i garantin och sedan kan de ge sin syn på saken.

I praktiken betalar staden först Kone för reparationerna och försöker sedan i efterhand få pengarna av Leitner.

130 driftstopp

Snedhissen i Åbo hade totalt 130 oplanerade driftstopp under tidsperioden 24 maj 2019–31 maj 2021:

Dörrmekanismen fungerar inte: 46.

Fel i programvaran: 31.

Förbindelseproblem: 25.

Sensorfel: 16.

Fel i den elektriska spänningen: 4.

Osmörjda rullar: 1.

Brandlarm: 1.

Fel i strömskena: 1.

Trasigt säte: 1.

Fel i säkerhetsapparatur: 1.

Fel i centreringsrulle: 1.

Fel i brytblock: 1.

Fel i broms: 1.

Källa: Antti Aalto, Åbo stad

”Bergbanan blev för dyr”

Åbo stadsfullmäktige godkände enhälligt snedhissen vid Kakolabacken som en del av stadens ekonomiplan i november 2015. Då hette det att snedhissen skulle byggas under åren 2016–2017 och kosta 2,5 miljoner euro.

Efter flera förseningar blev Kakolafunikularen till slut klar våren 2019 och kostade 5,6 miljoner euro.

Fullmäktigeledamot Elina Rantanen (Gröna) var med om att fatta beslutet 2015 och verkade sedan som ordförande för stadsfullmäktige åren 2017–2021. Rantanen höll ett festtal när Kakolafunikularen invigdes.

— Snedhissen blev för dyr. När vi beslöt om saken skulle den bli mycket billigare, säger hon nu.

Rantanen säger att hon är ”mycket besviken” på snedhissen och dess återkommande driftproblem.

— Om vi hade vetat att den inte fungerar skulle vi inte ha velat ha den till Åbo. Det finns många snedhissar som fungerar i världen. Det är ett ganska enkelt system och jag kan inte förstå hur det kan vara så svårt att få den att fungera.

Elina Rantanen (Gröna), dåvarande ordförande för Åbo stadsfullmäktige, höll ett tal när Kakolafunikularen öppnade våren 2019. – Resan ner från Kakolabacken kan vara kort för en människa, men för mänskligheten, eller åtminstone för Åbo, är detta ett stort steg, sade hon då. Arkivbild.

Ersättare till bussarna

Elina Rantanen betonar att en orsak till att snedhissen byggdes var att man ville göra Kakolabacken tillgänglig för alla.

Kakolafunikularen planerades som en del av kollektivtrafiken i Åbo och som en ersättare till bussarna. Bilvägen uppför Kakolabacken är smal och har så skarpa svängar att det är svårt för en buss att ta sig fram på den.

— Vi tänkte också att den skulle vara en turistattraktion och en del av områdets utveckling. Det har den också varit, när den fungerat, säger Rantanen.

Trots driftproblemen håller Rantanen fast vid att tanken bakom Kakolafunikularen är bra.

— Jag tycker fortfarande att vi måste ha en hinderfri rutt upp på Kakolabacken så att till exempel äldre och personer i rullstol kan ta sig dit.

Snedhissen vid Kakolabacken

Snedhissen i Åbo är byggd för att transportera passagerare upp och ner för Kakolabacken. Snedhissens ändstationer ligger vid Slottsgatan och vid Granitborgsgatan, och man kan stiga på vagnen vid båda stationerna.

Snedhissen är 132 meter lång och höjdskillnaden mellan ändstationerna är 30 meter. Det tar ungefär en minut för vagnen att åka från den ena stationen till den andra.

Snedhissen har levererats av bolaget Leitner och vagnen är tillverkad av Sigma Cabins. Kuntec som ägs av Åbo stad var huvudentreprenör för projektet.

Enligt Åbo stad kostade snedhissen 5,6 miljoner euro. Den ursprungliga kostnadsuppskattningen från år 2008 var 2,0 miljoner euro, och ännu 2016 var kostnadsuppskattningen 2,5–3,0 miljoner euro.

Källa: Åbo stad

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter