Åboarkeologer hittade 4400 år gammalt konstverk – träormen är ett sällsynt fynd

Ett exceptionellt konstverk från stenåldern hittades i Järvensuos arkeologiska utgrävningar i Humppila.
Ormskulpturen är den enda av sin sort och utvidgar vår kunskap om den nordiska stenåldersmänniskans världsbild, konst och ritualer.
År 2020 avslöjade utgrävningar på området nya skikt där tusentals år gamla föremål har lagrats. Ett av de mest fascinerande fynden var en ormskulptur i trä som bedöms ha tillverkats på den neolitiska tiden för över 4000 år sedan.
Skulpturen är mycket noggrant gjord och ormen är ungefär en halvmeter lång och ser ut som om den förvånat håller på att slingra sig iväg.
Utgående från radiokarbondateringen av föremålet bedöms skulpturen vara cirka 4400 år gammal.

— Tack vare de nya utgrävningarna fick vi tag på mycket sällsynt arkeologiskt material från stenåldern som är av stor vikt i historieforskningen, säger Satu Koivisto som leder undersökningen.
Utgrävningarna är en del av en treårig undersökning som drivs av Åbo Universitet. Undersökningen koncentrerar sig till en igenvuxen forntida sjös strandlinje vid Järvensuo i Humppila.
Förutom ormen gjordes även många andra arkeologiska fynd sommaren 2020. Utgrävningen fortsätter den här sommaren.
Ormskulpturen hittades på ungefär en meters djup i torvlagrets nedre del invid den forntida sjön.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.