Det varma vädret hämtar mer cyanobakterier än normalt – ”Algerna är ett par veckor tidiga”

Cyanobakterierna, som även kallas blågröna alger, har främjats av de senaste veckornas värmebölja.
— Situationen är inte alarmerande ännu, men det finns mer cyanobakterier än vanligt just nu. Algerna är ett par veckor tidigare än de brukar vara. Värmeböljan som varat i några veckor har värmt upp havsvattnet och det har gjort att cyanobakterierna vuxit snabbare än vanligt, säger Mika Raateoja, specialforskare på Finlands miljöcentral.
Trots att det just nu finns mer cyanobakterier än vanligt behöver man inte ändra sina sommarplaner.
— Man behöver inte undvika att åka på semester någonstans på grund av cyanobakterierna, säger Raateoja.
Enligt Anna Latvala, jourhavande meteorolog på Foreca, kommer värmeböljan att fortsätta i stora delar av landet.
— Ett högtryck är på väg in över landet och hettan kommer troligtvis hålla i sig i södra Finland, säger Latvala.
— I Österbotten kommer det troligtvis inte vara riktigt lika hett som på andra ställen de närmaste dagarna. Små lokala regnskurar kan förekomma, men sedan blir det hett igen.
I sommar observeras cyanobakterieläget på totalt 455 platser i Finland. Dessa observationsplatser besöks en gång i veckan i juni-september. Den riksomfattande uppföljningen genomförs av Finlands miljöcentral, närings-, trafik- och miljöcentralerna och kommunerna. Cyanobakteriernas förekomst bedöms enligt mängden som är synlig vid kontroll.
— Enligt förra veckans kontroll finns det mest cyanobakterier i mellersta och södra Finland, säger Jere Laine, högskolepraktikant på Finlands miljöcentral.
Kan producera nervgift
Cyanobakterier kan se ut som gula korn i vattnet eller färga vattnet grönt. Ibland kan det till och med bildas tjocka alglager på vattenytan.
Hur känslig man är för cyanobakterier varierar från person till person. Symtomen uppkommer vanligtvis ett par timmar efter att man exponerats. Vanliga symtom är bland annat snuva, huvudvärk, illamående, diarré och feber.
En del cyanobakterier producerar lever- eller nervgifter. De kan också producera ämnen som irriterar huden.
Om du misstänker att du badat i vatten med cyanobakterier eller uppvisar symtom bör du tvätta dig grundligt med stora mängder vatten, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Om symtomen kvarstår är nästa steg att kontakta Giftinformationscentralen.
Enligt Institutet för hälsa och välfärd kan man inte avgöra om det är fråga om giftproducerande cyanobakterier enbart utifrån algblomningens utseende.
Allmänheten kan följa utvecklingen av sommarens cyanobakterieläge runtom i landet på miljöförvaltningens webbplats Järviwiki.
Rico Liljedahl/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.