Förflytta dig till innehållet

Uppdaterad: Riksdagens kanslikommission efter det historiska beslutet om Tytti Yli-Viikari: Eventuella luckor i lagstiftningen måste täppas till

Statens revisionsverk
Riksdagens kanslikommission beslöt på tisdagen föreslå att Revisionsverkets generaldirektör Tytti Yli-Viikari sägs upp från sin tjänst.

Riksdagens kanslikommission föreslår att Tytti Yli-Viikari, suspenderad generaldirektör vid Statens revisionsverk, sägs upp. Kommissionen fattade sitt enhälliga beslut på tisdagen.

Som orsak anges att Yli-Viikaris agerande som chef på ett betydande sätt försämrat förtroendet för verket och dess verksamhet.

Yli-Viikari har kritiserats för sitt arbete som revisionsverkets högsta chef. Anklagelserna gäller hennes tjänsteresor och hennes användning av verkets kreditkort.

Också polisen utreder Yli-Viikaris verksamhet.

Kanslikommissionen konstaterade på tisdagen att det finns brister i redovisningen, bland annat i fråga om Yli-Viikaris användning av bonuspoäng hos flygbolaget Finnair.

— Beslutet bygger på en helhetsbedömning och utgår från riksdagens revisionsutskotts utlåtande. Ärendet har fått stor publicitet men det har inte avgjort frågan, säger talman Anu Vehviläinen (C).

En kvinna iklädd munskydd talar.Hanne Salonen / Eduskunta
Anu Vehviläinen, riksdagens talman.

”Förtroendet måste återställas”

Enligt kanslikommissionen har Yli-Viikari inte längre förutsättningar för att sköta sin tjänst på ett framgångsrikt sätt.

— Förtroendet för Statens revisionsverk måste återställas hos både personalen och medborgarna. Medborgarna måste kunna lita på att statens medel alltid används i enlighet med reglerna, säger Vehviläinen.

Enligt Vehviläinen bär generaldirektören ansvar för sina egna beslut. Hen kan inte undvika ansvaret eller delegera det till underordnade.

— Det visar på brister i ledarskapet och brister i arbetsplatskulturen. En chef måste föregå med gott exempel, särskilt vid ett ämbetsverk som ska granska andra.

Revisionsverket: Väntat utlåtande

Matti Okko, ställföreträdande generaldirektör vid Statens revisionsverk, kommenterartisdagens besked per e-post till SPT med att det var väntat.

”Revisionsverket har redan vidtagit flera åtgärder för att förbättra den interna ekonomiska förvaltningen, och säkerställa att vi har tillräckliga resurser för att sköta våra kontroll- och övervakningsuppgifter. Att återställa förtroendet är verkets uppgift”, skriver Okko.

Det slutliga beslutet om en eventuell uppsägning fattas av riksdagens plenum på onsdag klockan 10.

Riksdagens förvaltningsdirektör Pertti Rauhio betonar att tisdagens beslut är ett utlåtande, inte ett administrativt beslut.

— Det här är ett förberedande beslut. Ett beslut i riksdagens plenum kan däremot inte överklagas.

Enligt Rauhio har Yli-Viikari ett högt uppsägningsskydd. Juridiskt är det ändå möjligt för riksdagen att säga upp henne, med hänvisning till ytterst vägande skäl.

— Om Yli-Viikari avskedas finns det vanligtvis en uppsägningstid att beakta men den frågan ligger på revisionsverkets bord, säger Rauhio.

Vehviläinen: Ett historiskt beslut

Vehviläinen beskriver beslutet som unikt, svårt och historiskt. Även juridiskt har processen varit komplicerad.

Bland annat frågan om riksdagens interna processer och vem som kan sätta i gång en uppsägningsprocess har vållat huvudbry.

— Om det finns en lucka i lagstiftningen så måste den täppas till, säger riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola.

Yli-Viikari stängdes av från sin tjänst i april. Riksdagens kanslikommission motiverade beslutet med Centralkriminalpolisens pågående utredning.

Yli-Viikari har tidigare sagt att hon anser att suspenderingsbeslutet är olagligt och att hon överväger att överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen.

Detta har hänt:

Stormen kring Statens revisionsverk och dess nu suspenderade generaldirektör Tytti Yli-Viikari fick sin början i januari.

Iltalehti rapporterade då att Yli-Viikari fått en anmärkning av riksdagens justitieombudsman till följd av att en tjänsteman vid Statens revisionsverk i två års tid hade fått lön för att hen inte jobbade. Arbetsavtalet slog fast att tjänstemannen uttryckligen inte skulle ägna sig åt tjänsteuppdrag.

Dessutom rapporterade flera medier att Yli-Viikari spenderat stora summor på bland annat frisörstjänster och restaurangbesök. Därtill har hennes resekostnader varit iögonfallande höga.

Kort efter de avslöjandena rapporterade medier om hur flera källor på Statens revisionsverk ansåg att ämbetsverket på många sätt har försummat sin huvuduppgift att bevaka hur statens finanser sköts.

I början av april beslutade riksdagens kanslikommission att suspendera Yli-Viikari från sin tjänst.

Under hela vårens gång har flera olika utredningar i fallet pågått, bland annat både en polisutredning och revisionsutskottets utredning.

Artikeln är uppdaterad klockan 14.00 med en längre version.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter