Fästingspåraren Punkkilive.fi har redan över 30 000 rapporterade observationer – överträffade förväntningarna

Nätsidan Punkkilive.fi, en webbsida där man kan rapportera sina fästingobservationer, har tagits emot med öppnar armar av finländarna.
Punkkilive lanserades i maj av Åbo universitet i samarbete med Pfizer. På endast två månader har över 100 000 besökt sajten, och över 30 000 fästingobservationer har anmälts. Det är mera än målsättningen för hela året, skriver Åbo universitet i ett pressmeddelande.
— Den stora mängden rapporteringar var en överraskning. Oron för fästingens utspridning förenar folket, och många vill hjälpa i medborgarforskningen. På kartan läggs tyngden på områden där mycket folk rör sig och fästingar är allmänna, säger Eero Vesterinen, lektor vid Åbo universitets biologiska institut.
Sajten tar emot rapporteringar hela året, och målsättningen är att hålla igång sidan även kommande år. På så vis kan man följa med fästingspridningen både under tidig vår och sen höst.
Kartläggning för både forskare och medborgare
Punkkilive.fi uppfyller två funktioner: dels kan medborgare klicka sig in på sidan för att få en uppfattning om fästingläget i Finland, dels är sidan en ovärdelig datakälla för fästingforskarna.
— Medborgarnas stöttande av fästingsforskningen är otroligt viktig. Vi skulle inte kunna kartlägga så här stora områden på egen hand. Vi hoppas att de som rör sig i naturen och städers grönområden rapporterar sina observationer även under sommarlovssäsongen. Vi vill rikta ett stort tack till alla som anmält sina observationer, säger biodiversitetsforskare Ilari Sääksjärvi.
Nätsidan är enkel att använda, och man exempelvis snabbt via sin telefon anmäla observationer genast då man stöter på en fästing. Sedan lanseringen har sajten även fått en ny datumfunktion. Nu kan man filtrera bort observationer som är äldre än en vecka eller en månad.
Fästingpopulationen har blivit alltmer utspridd i Finland. Även borrelia- och TBE-fallen har ökat: I fjol diagnostiserades rekordmånga TBE-fall i Finland, hela 91 stycken.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.