Kasnäs Byalag har långa midsommartraditioner som föreningen är mån om att bevara.
I fjol blev det inget gemensamt midsommarfirande på grund av coronan, men i år återupptogs traditionen som pågått sedan 1970-talet.
I årets firande deltog rekordmycket människor, kring 150 uppskattar byalagets ordförande Tanja Liljeqvist.
— Det var en lyckad fest och vi hade trevligt tillsammans. Tanken är att lokala och sommarboende ska samlas och skåla in midsommaren tillsammans.
Lussi Järvinen
Eldsjälarna bakom Kasnäs Byalag. På trappan står ordförande Tanja Liljeqvist och framför sitter från vänster Anna-Lena Granlund-Blomfeldt, Ingalill Slotte, Christel Meinander och Anki Alanne. Bakom kameran Lussi Järvinen.
Till traditionen hör att klä midsommarstången på torsdag kväll och sedan höja den klockan 12 på midsommarafton.
Därefter blev det kaffebjudning med hembakta godsaker och äkta kaffekoppar.
På programmet fanns också levande musik som Karin Boström stod för, och för barnen ordnades bland annat potatisgissning och mete.
Byalaget passade också på att marknadsföra historiken Kasnäsboken.
Privat
Karin Boström uppträdde med musik på Byalagets midsommarfest.
Privat
Hembakt och äkta kaffekoppar ska det vara.
Härliga läsarbilder från Svenskfinland
Under helgen bad ÅU också läsare att dela med sig bilder på midsommarstänger runtom i landet.
Här följer de fina bilderna som vi har fått in:
Den här bilden från Wattkast i Korpo delade Pamela Wikström med sig.Så här såg midsommarstången i Norrskata i Korpo ut. Bilden är inskickad av Heidi Norrgård.Den här bilden är tagen av Ingvald Back i Mossala, Houtskär. I Houtskär är traditionen med midsommarstänger stark.Följande midsommarstång från Houtskär, denna står på Björkö. Bilden är inskickad av Sune Linde.Ännu mera Houtskär, närmare bestämt Hyppeis! ”Stången är ny för i år men gjord enligt samma modell som de tidigare midsommarstängerna i HYPPEIS. Platsen för stångens placering är också ny. Traditionen med egen stång i byn kan leva kvar tack vara några eldsjälars hårda arbete, tack till dem!” skriver Birgitta Nikander-Lindberg som har skickat in bilden.Årets stång i Näsby, också i Houtskär, inskickad av Petra Öhman.Egengjord midsommarstång ute i Ekenäs skärgård, Kopparö camping. Bilden inskickad av Malin Järvinen från Pargas.”Gullkrona, på barnens villkor!” skriver Annika Johansson-Rosenlund som har skickat in den här bilden.Den här bilden är från Korpoström, inskickad av Linda Forssell.Jarlsgård i Pörtsnäs på Kimitoön. (Husmor är från Åland, därav så ålandsinfluerad midsommarstång!). Bild av Catharina Mansnerus Söderström.Midsommarstången från Lappo i Brändö, Åland, inskickad av Inga-Britt Ekblad. Där reses midsommarstången sent på kvällen.Midsommarstånd i Jomala Vestansunda (Åland). ”En tradition med midsommarstång sen 1926. Programmet är oftast talko + fika, sen reser vi stången och avslutar med ålänningens sång. Sen åker folk ut på middag till släkt eller vänner oftast ute på någon stuga.” Så skriver Sandra Mattsson som har skickat in bilden.Mera från Åland. Denna midsommarstång står på Sandö i Vårdö. Bilden är inskickad av Hanna Lindholm.Det är inte bara midsommarstänger som kläs i blommor, Skogskroko vid Käräjätuomarinkatu i S:t Karins har också fått en krans. Tack för bilden Margit Forssell!
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.