Förflytta dig till innehållet

Rolig teaterklassiker i Västanfjärd i sommar – Molière visas på Kalkholmens utomhusscen

Adrienne Westerback
Klassiskt drama när Molière intar Kalkholmens utomhusscen i sommar. På scenen från vänster: Annalena Röblom, Anton Nervander, Mariann Huldén, Tom Holmén, Mats Nurmio, Ulla Väärä och Yngve Källberg. Framför scenen regisserar Veronica Mattsson-Korpak.

Efter ett års paus sätter Teater Fjerden i Västanfjärd i Kimitoön upp sin tredje pjäs.

I sommar får publiken se Den inbillade sjuke, den franske dramatikern Jean-Baptiste Molières berömda verk från 1600-talet.

Det är Veronika Mattsson-Korpak som står för regin även denna gång och hon menar att man ser fram emot premiären den 2 juli med viss lättnad.

– Det kommer nog att vara skönt för skådespelarna att äntligen få utlopp för allt övande, säger hon.

En klassiker som överlevt

Molières Den inbillade sjuke är en klassiker och behandlar, som flera andra av hans pjäser, läkarvetenskapen med en satirisk ton.

I pjäsen möter man hypokondrikern Argan som uppfyller sitt bekräftelsebehov genom att ofta vara sjuk.

Trots att pjäsen redan uppnått en ganska maffig ålder finns det många teman som gör att den fortfarande känns relevant, menar Mattsson-Korpak.

– Jag tror att den håller eftersom den behandlar allmänmänskliga tillstånd som kärlek, girighet, hyckleri och dumhet. Men framför allt är det också en väldigt rolig pjäs, vilket lämpar sig bra för en sommarteater, konstaterar hon.

Teater Fjerdens uppsättning av Den inbillade sjuke

Föreställningar: 2.7. (premiär), 3.7., 4.7., 7.7., och 8.7.

Klockslag: Alla föreställningar börjar klockan 18.

Regi: Veronika Mattsson-Korpak.

På scenen: Yngve Källberg, Mariann Huldén, Annalena Röblom, Anton Nervander, Hannah Gustafsson, Alva Söderholm, Liisa Källberg, Vivi-Ann Rehnström, Rurik Örtendahl, Hans Ginlund, Joacim Oksanen, Ulla Väärä, Tom Holmén, Mats Nurmio.

Adrienne Westerback
Veronica Mattsson-Korpak står för sommarteaterns regi för tredje sommaren i rad. I bakgrunden sitter Alva Söderholm.

Repetitionerna innebär ett pusslande

Repetitionerna inleddes i april via videokonferensverktyget Zoom och den första fysiska träffen på Kalkholmens scen i Västanfjärd hölls i maj.

– Det var ändå förvånansvärt givande, säger Mattsson-Korpak och syftar på distansrepetitionerna.

– Det var intressant att på det viset hinna bekanta sig med texten, men det är förstås något helt annat att sedan omsätta allting i praktiken på scenen.

Den största utmaningen har varit att få övningstillfällena att passa för alla skådespelare.

– Folk jobbar ju och någon har kvällsskift ibland. En del har dessutom väldigt långa avstånd hit till Kalkholmen. Så att få till ett hållbart repetitionsschema är en uppgift i sig, säger hon.

”Viktigast att alla trivs tillsammans”

Mattsson-Korpak har använt sig av Hjalmar Gullbergs översättning av pjäsen och precis som tidigare år har hon förkortat den en aning. Men det är inte till någon nackdel, säger hon.

– Tvärtom så lättade allting upp genom förkortningen. Särskilt på en sommarteater tror jag inte man kan förvänta sig att publiken är beredd på allt för långa monologer.

Enligt Mattsson-Korpak är det oundvikligt att en del aspekter försvinner när en text översätts.

Hon förklarar att i Frankrike är Molières franska fortfarande fräsch och det finns större utrymme att leka med språket än i en översättning.

– Det kan vara knepigt att få allting att gå ihop, att det blir begripligt och att humorn håller. Jag hoppas vi har lyckats, säger hon.

Nu har man nyligen börjat repetera i dräkter och Mattsson-Korpak konstaterar att stämningen genast blir en helt annan, det blir roligare för alla.

– Det sociala är trots allt en mycket viktig aspekt: att vi alla trivs tillsammans både under repetitionerna och har roligt på föreställningarna, säger hon.

Veronica Mattsson-Korpak instruerar skådespelarna. På scenen: Yngve Källberg och Ulla Väärä. Bakom Källberg skymtar Annalena Röblom och i det vänstra hörnet Rurik Örtendahl.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter