Klimatdemonstration stoppade trafiken – professor: ”Det här är en fråga som faller mellan två stolar”

Den internationella Extinction Rebellion-rörelsen, i Finland Elokapina, kräver att beslutsfattarna börjar informera om klimatuppvärmningen på samma vis som de informerat om coronapandemin.
Därför har de sedan i torsdags demonstrerat i Helsingfors. Demonstrationerna har hittills ägt rum på Senatstorget, Mannerheimvägen och Unionsgatan i Helsingfors.
Elokapina kräver även att regeringen ska utlysa klimatnödläge i Finland.
I söndags greps sammanlagt 117 demonstranter för tredska mot polis.
En komplex fråga
I Finland är rätten att hålla fredliga demonstrationer tryggad i grundlagen. Samtidigt har polisen, enligt polislagen, rätt att ge böter eller avlägsna personer som stör allmän ordning. Enligt Dan Frände, professor i straff- och processrätt vid Helsingfors universitet, är frågan om hur långt man kan dra en demonstration komplex.
– Det här är en fråga som faller mellan två stolar. De som är specialiserade på polisrätt är sällan specialiserade på grundlagen och de som är specialiserade på mänskliga rättigheter har sällan specialiserat sig inom polisrätt också, säger Frände.
Att demonstrera genom att sätta sig ner på vältrafikerade platser och stoppa trafiken komplicerar saken. Även om demonstrationen i grunden är fredlig och därför skyddas av grundlagen.
– När man angriper andras grundläggande rättigheter, till exempel rörelsefriheten, blir det en konflikt. Men det är helt uppenbart att en demonstration inte får störa trafiken i hur hög utsträckning som helst, säger Frände.
Användning av maktmedel
I oktober 2020 sprejade Helsingforspolisen Elokapinas demonstranter med pepparsprej. Detta ledde till en storm på sociala medier och Inrikesministeriet begärde att Polisstyrelsen skulle utreda Helsingforspolisens användning av maktmedel.
Polisinrättningen i Helsingfors genomförde en intern utredning. Utöver detta påbörjade även riksåklagaren en förundersökning om polisens maktutövning.
Sammanlagt tog Justitieombudsmannen emot 15 klagomål om polisens agerande under Elokapina-demonstrationen i höstas. Polisen grep totalt 51 personer i samband med höstens klimatdemonstration.
– Polisen tar sitt beslut, och sedan när någon blir upprörd anmäler de det till Justitieombudsmannen, säger Frände.
Enligt Polisstyrelsens utredning agerade polisen korrekt vid klimatdemonstrationen i höstas. Polisstyrelsen ansåg då att pepparsprej var det lindrigaste maktmedel polisen kunde använda sig av vid tillfället.
Under helgens demonstration agerade polisen dock annorlunda.
– När polisen använde pepparsprej ansågs det av många vara lite väl mycket. Den här gången bar de i stället bort demonstranterna, säger Frände.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.