Tusentals kollar dagligen deras webbsida om räddningsverkets utryckningar – ”Det här är en kär hobby, inte business”

För sexton år sedan var Rami Mikkola en aktiv FBK:are som funderade på den nya teknikens möjligheter.
– Jag var nyfiken på vilka utryckningar som skedde i min region, sådana som kunde innebära släckningsuppdrag också för mig, säger han.
Rami bad om hjälp av brodern Tuomas Mikkola, som var intresserad av internetlösningar.
– Rami var intresserad av innehållet, jag var nyfiken på hur man förvandlar en trist utryckningslista till något överskådligt.
Den första versionen var klar 2005. När Rami sedan visade upp sin högst personliga tjänst för andra brandmän, visade det sig att många av dem hade drömt om något motsvarande.
– Det sätt vi kombinerade data och kartor var något nytt då, säger Tuomas.
– Det kändes skoj men vi överraskades av hur banbrytande det visade sig vara, säger Rami, som prisar broderns innovativa lösningar.
Myndighet bad om hjälp
Ett par år senare grundade bröderna ett företag. Tilannehuone – ”lägescentralen” – kombinerade utryckningsdata, medierapportering och privatpersoners observationer och bilder. Ingen annan gör något motsvarande.
– Vi har data om nästan 1,2 miljoner utryckningsuppdrag. En gång hade en myndighet en störning i sina egen tjänst. Vi kunde sedan sända dem det som hade försvunnit under avbrottet, säger Tuomas.
Det mest krävande är att analysera alla uppgifter och bedöma vad som är relevant.
– Vi ska vara snabba men det handlar om känsligt material där bearbetningen inte kan automatiseras. Ordval är viktiga och det får såklart inte finnas felaktiga uppgifter, säger Rami.
I ett tidigt skede hördes det kritiska röster om att sajten kan få folk att rusa till en olycksplats eller eldsvåda. Tilannehuone går ändå inte ut med exakta adressuppgifter förrän någon annan har rapporterat dem.
Bröderna anser också att effekten borde vara den motsatta. Uppgifterna kan lugna oroade människor och vara till nytta för dem som behöver information, som bilister som kan undvika vägar där något har hänt.

Det intressanta är att många går in på Tilannehuone bums då de ser en större utryckning eller exempelvis brandrök. En besökartopp är en indikator på att något har hänt, i ett skede då det inte ännu finns mer detaljer.
Tjänsten slukar massor av tid men är ändå inte brödernas egentliga jobb. Rami är IT-expert, Tuomas arkitekt.
– Framför allt har vi många aktiva användare som bidrar med länkar till medier, så att vi själva kan minimera själva grävarbetet.
Vill inte göra business
Reklamintäkter gör att allt gå runt, men inte mer. Enbart servrarna är en stor utgift.
– Så länge det här är en kär hobby, så räcker det. Businesstänk lämpar sig inte här för oss, säger Rami.
– Det är en fördel att inte vara en kommersiell aktör. På så vis är användarna mer trogna. Att göra business på andras olycka är bara fel, säger Tuomas.
Bröderna Mikkola har visserligen testat samarbetat där tjänsten har bäddats in på olika mediers webbsidor. Det har ändå handlat om experiment, att lära sig nytt.
– Pengar byter inte händer, det handlar om att krafsa varandra på ryggen. Vi är väldigt skeptiska till att stämplas som ett kommersiellt medium, säger Rami.

Det har skett en stor förändring under det senaste årtiondet: allt fler av de länkade nyheterna är bakom betalmurar. Användare får kanske en rubrik och en bild men inte så mycket mer om det som hänt.
– Vi har funderat på om olika medier skulle kunna ha engångslänkar så att folk ser själva olycksnyheten, men inte mer, säger Rami.
På så vis skulle Tilannehuone ha mer information att ge ut, samtidigt som medierna kanske kunde locka nya kunder.
Det smått skojiga är att det finns många som tror att Tilannehuone upprätthålls av en myndighet. Nästan varje vecka får Rami samtal av personer som vill meddela något, till exempel att de ska bränna trädgårdsavfall – så att brandkåren inte behöver rycka ut.
– Nå, vi meddelar nog det vidare till rätt räddningsverk. Anmälan kom kanske till fel plats men jag ser det nog som min plikt att uppgiften går vidare.
Tilannehuone
Har lagrat uppgifter om knappt 1,2 miljoner utryckningar/olyckor.
Sidan har 5,5 miljoner besök per månad, 630 000 unika besökare.
Tjänsten har 18 000 registrerade användare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.