Inbrotten i bostäder har minskat – polisen tipsar om hur du förhindrar att någon bryter sig in

Inbrotten i bostäder har minskat en aning i år jämfört med samma tidpunkt i fjol.
År 2020 anmäldes totalt 1 836 bostadsinbrott till polisen, varav 686, eller 37 procent av inbrotten, reddes ut av polisen. År 2019 var motsvarande siffror 1 980 inbrott av vilka ca 30 procent uppklarades.
Fram till slutet av maj har 584 bostadsinbrott anmälts i år, vilket är 67 färre inbrott jämfört med samma tid i fjol.
I siffrorna ingår rubriceringarna grov stöld och försök till grov stöld, med preciseringen olovligt intrång i bostad.
– Vi går mot rätt riktning och förhoppningsvis fortsätter den utvecklingen, säger polisinspektör Tuomas Pöyhönen vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.
Så här kan du förebygga inbrott
- Ta hjälp av grannen. Berätta för din granne om du ska resa bort och kom överens om att hen ser efter din bostad. Om du är borta en längre tid, se också till att bostaden ser bebodd ut.
- Kolla dina lås. Funkar de som de ska? Kontrollera också bakdörren om du har en sådan. Om du har alarm, se till att det fungerar.
- Tänd lampan. Använd utebelysning under den mörka säsongen. Rörelsesensorer sparar energi.
- Sätt upp varnande skyltar.
- Stäng fönstret. Det går snabbt och lätt att ta sig in genom öppna fönster och dörrar. Det kan hända trots att någon är hemma, inne i bostaden eller ute på gården.
- Var diskret. Skriv inte på sociala medier att du rest bort och inte är hemma. Sådan information är lätt att tillgå.
Källa: Polisen i Finland
Färre gränsöverskridande brott
Enligt Pöyhönen har gränsöverskridande brottslighet vid bostadsinbrott varit en stor utmaning i flera år. I och med restriktionerna under pandemin har den andelen ändå börjat minska.
I år är antalet utlänningar misstänkta för bostadsinbrott lite över sju procent, i fjol var det cirka 12 procent och år 2019 över 26 procent.
Pöyhönen hoppas att pandemin inte är den enda orsaken till att bostadsinbrotten minskat. Han tror att också de förebyggande åtgärderna har förbättrat situationen.
– Var och en behöver känna till riskerna för ett inbrott. Förebyggande åtgärder är det bästa sättet att förhindra eller åtminstone göra det svårare för någon att bryta sig in.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.