Förflytta dig till innehållet

Konstmuseum i Raumo vill hitta konstnärer – målet är en fördomsfri idé som väcker intresse för samtidskonst

Rauma Festivo / Diego Casiraghi.
Musikverk uppförs inför publik
2017–2018 förverkligades "Flatlands", med svårspelade instrument som förutsatte helt ny teknik av musikerna.

Lönnströms konstmuseum i Raumo letar efter en konstnär eller konstnärsgrupp för ett konstprojekt som inte vore möjligt utan samarbete mellan konstnären och museet.

Museet är berett att stödja en fördomsfri idé som kan väcka nya publikgruppers intresse för samtidskonsten. Målet är att se vad konstnärerna hittar på då de får fria händer, museets roll är att vara en stödjande partner.

– Det gångna året med alla dess restriktioner har hos många skapat ett väldigt konstunderskott, och vi törstar mer än någonsin efter emotionellt berörande konst i vår omgivning, säger Silja Lehtonen, konstmuseets chef.

Det sjätte Lönnströmprojektet för samtidskonst genomförs åren 2022–2023.

Vill möjliggöra

Projektet ska kunna förverkligas av en bildkonstnär eller en konstnärsgrupp. I arbetsgruppen kan ingå även personer som inte är bildkonstnärer. Satsningen ska vara sådan att den inte har genomförts tidigare i motsvarande form.

Museet bestämmer inte i förväg vilket innehåll verken ska ha eller hur de ska genomföras. Målet är att främja sådana konstnärliga visioner som en bildkonstnär normalt kanske inte skulle ha möjligheter att genomföra.

– Jag hoppas att vi som nästa Lönnströmprojekt har ett starkt konstprojekt som väcker nya tankar och lämnar spår hos alla som får ta del av det, säger Lehtonen.

Museet har inga lokaler att erbjuda, så projektet begränsas inte av existerande väggar.

”En stor chans”

Lönnströms konstmuseum har sedan 2015 genomfört stora konstprojekt i samarbete med konstnärer som är verksamma i Finland.

– Konstnärernas kreativa arbete har försvårats av de exceptionella förhållandena, och vi vill hjälpa upp situationen med att erbjuda en stor chans, säger Lehtonen.

Museet betalar en arbetsersättning och ersätter produktionskostnader till ett sammanlagt belopp om högst 100 000 euro. Intresserade ska lämna in sin ansökan senast den 15 oktober.

Mer information hittas på konstmuseets webbplats. Där finns också exempel på tidigare projekt.

Vem var Lönnström?

Rafael Lönnström (1892–1943) grundade på 1920-talet ett industriföretag i Helsingfors som tillverkade krigsförnödenheter.

Under kriget flyttade bolagsgruppen till Raumo, långt bort från fronten.

Efter sin mans död ledde industrirådet Teresia Lönnström (1895–1986) företaget ända in på 1970-talet, varefter hon sålde det till Huhtamäkigruppen.

Teresia Lönnström donerade senare stora summor till allmännyttiga ändamål, bland annat till Finska kulturfonden.

I enlighet med hennes testamente grundades en stiftelse för att stöda bildkonst. Den stiftelsen förvaltar nu Lönnströms hemmuseum och konstmuseum.

Man och kvinna med terrier på trähustrappa

Lönnströms museum

Rafael och Teresia Lönnström var stora vänner av kultur och konst. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter