Riksdagens revisionsutskott ser allvarliga brister i suspenderade Tytti Yli-Viikaris agerande – uppsägning kan bli aktuell

Riksdagens revisionsutskott anser att stormen kring Statens revisionsverks suspenderade generaldirektör Tytti Yli-Viikari avsevärt har försämrat ämbetsverkets verksamhet och förtroende.
Det meddelade revisionsutskottets ordförande Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna) under en presskonferens på tisdagen.
Revisionsutskottet har alltsedan februari minutiöst gått igenom Statens revisionsverks verksamhet och kostnader, och Yli-Viikaris agerande i arbetet.
Nu anser utskottet att det behövs tydliga förändringar inom revisionsverket. Dessutom vill utskottet se att riksdagens kanslikommission utreder om Yli-Viikari över huvud taget kan fortsätta på posten. Om kriterierna för uppsägning uppfylls går frågan vidare till riksdagens behandling.
Fallet Statens revisionsverk och Tytti Yli-Viikari
Stormen kring Statens revisionsverk och dess nu suspenderade generaldirektör Tytti Yli-Viikari fick sin början i januari.
Iltalehti rapporterade då att Yli-Viikari fått en anmärkning av riksdagens justitieombudsman till följd av att en tjänsteman vid Statens revisionsverk i två års tid hade fått lön för atthen inte jobbade. Arbetsavtalet slog fast att tjänstemannen uttryckligen inte skulle ägna sig åt tjänsteuppdrag.
Dessutom rapporterade flera medier att Yli-Viikari spenderat stora summor på bland annat frisörstjänster och restaurangbesök. Därtill har hennes resekostnader varit iögonfallande höga.
Kort efter de avslöjandena rapporterade medier om hur flera källor på Statens revisionsverk ansåg att ämbetsverket på många sätt har försummat sin huvuduppgift att bevaka hur statens finanser sköts.
I början av april beslutade riksdagens kanslikommission att suspendera Yli-Viikari från sin tjänst.
Under hela vårens gång har flera olika utredningar i fallet pågått, bland annat både en polisutredning och revisionsutskottets utredning.
För att säga upp Yli-Viikari krävs en omröstning i riksdagen. Flera utskottsmedlemmar sade under presskonferensen att de hoppas att en sådan eventuell omröstning skulle ske så fort som möjligt, helst innan riksdagens sommarpaus.
— De oklarheter och brister som förekommit är allvarliga. Vi hoppas därför att kanslikommissionen noga överväger om generaldirektören kan fortsätta i sin tjänst, sade Alanko-Kahiluoto.
Utredningen bekräftar brister
Målet var ursprungligen att revisionsutskottets betänkande skulle bli klart i slutet av april, men granskningen tog längre tid än väntat.
Betänkandet blev klart på tisdagen och utskottet beslutade att omedelbart presentera det.
Alanko-Kahiluoto sade att Statens revisionsverks uppgift är att granska att skötseln av statsfinanserna sker lagligt, effektivt och enligt budgeten. Till generaldirektörens uppgifter hör att leda verksamheten och även att genom sitt eget agerande styra verksamhetskulturen inom ämbetsverket.
Uppgifterna har enligt utskottet inte skötts korrekt och det har förekommit olika typer av brister.
Tydligare anvisningar behövs
Utöver att granska ämbetets verksamhet har utskottet speciellt gått igenom Yli-Viikaris höga resekostnader och hennes personliga användning av bonuspoäng som hon fått i samband med tjänsteresor.
Alanko-Kahiluoto bekräftade att det förekommit brister även i Yli-Viikaris rapportering om resekostnaderna. Därtill har den inre kontrollen inte fungerat som den borde.
Utskottet betonar i sitt betänkande att det nu behövs tydligare riktlinjer för hur bonuspoäng som erhålls i samband med tjänsteresor ska användas. Detta gäller dock inte enbart Statens revisionsverk, utan hela statsförvaltningen.
Enligt utskottet har man från statens håll också misslyckats vad gäller de bonuspoäng som samlas i samband med tjänsteresor. Utskottet anser därför att regeringen bör utreda hur man i framtiden bättre kunde säkerställa att principerna för bonuspoängen är rättvisa, tydliga och enkla att följa.
Revisionsverket tackar för utredningen
Senare under tisdagseftermiddagen höll Statens revisionsverk en egen presskonferens om utskottets betänkande.
— Vi har länge väntat på detta betänkande och är tacksamma att vi nu slutligen fått det, sade den ställföreträdande generaldirektören Matti Okko under presskonferensen.
Likt utskottet betonar Okko att det viktiga nu är att få tillbaka ämbetsverkets förtroende.
— Det är i första hand vår uppgift att se till att förtroende återfås.
Enligt Okko har revisionsverket ändå inte suttit handfallna och väntat på betänkandet. Inom områden där man själv noterat brister har man också redan skridit till verket för att åtgärda dem.
Bland annat har man redan tagit in utomstående hjälp för att korrigera problem kring upphandling. Vad gäller anställdas resekostnader kommer revisionsverket att se över såväl anvisningarna om rapporteringen som övervakningen av kostnaderna.
Hur har det varit möjligt att Yli-Viikari rest för så stora summor utan att någon reagerat?
— Frågan innebär två aspekter, resans ändamålsenlighet och den inre övervakningen. Generaldirektören har själv ansvarat för att överväga om resorna varit ändamålsenliga eller inte, sade Tuula Sandholm, revisionsverkets direktör för administration och resurser.
Sandholm medger dock att revisionsverket inte lagt tillräckligt med resurser på övervakningsbiten, men hon frågar sig om det ens hade varit möjligt.
— Frågan gäller på alla håll inom statsförvaltningen och detta har inte upplevts som problematiskt på andra håll. Det skulle inte vara det om generaldirektören själv ser till att resorna är ändamålsenliga och så förmånliga som möjligt.
Okko tillade att man inom revisionsverket för tillfället gör en utredning om hur tjänsteresors ändamålsenlighet ska bestämmas framöver.
Internationell verksamhet kommer att utgöra en väsentlig del av ämbetsverkets arbete även i framtiden, men han anser ändå att det finns skäl att grundligt granska vilken typ av resor som är nödvändiga att utföra.
Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.