Förflytta dig till innehållet

SFP i S:t Karins fikar efter plats i stadsstyrelsen – Hans Langh hör till Saml:s invalda

Pressbild/privat
man och kvinna i kombinerade bild
Hans Langh, Saml, och Åsa Gustafsson, SFP.

På torsdag möts partiernas förhandlare i S:t Karins för att diskutera valresultatet och dess följder.

Åsa Gustafsson, som sitter på det enda SFP-mandatet, stärks av att hennes personliga röstetal blev mycket stort. Hon fick 377 röster.

– Helt otroligt mycket röster, jag är överraskad att jag slog bland andra Matti Alander, stadsstyrelsordförande, säger Gustafsson.

Plus och minus med valförbund

SFP var i valförbund med KD och Centern i S:t Karins. Det här är en för- och en nackdel.

– Pikisrösterna kom sent och när de kom stjälpte det vårt andra mandat. Jag kunde lite gissa att KD får mycket från det hållet.

Den gångna perioden har valförbundet haft en styrelseplats fördelad 2 +2 år, och det är Gustafssons mål även nu.

– Förhandlingar förs på torsdag och jag är taggad. Jag vill absolut sitta i styrelsen igen, och så är speciellt bildningsnämnden viktig för oss. Att Charlotta (Häggblom) gjorde ett gott val motiverar också.

Charlotta Häggblom knep slutligen en suppleantplats och fick 92 personliga röster.

Hans Langh gör debut i S:t Karinsfullmäktige

Den största fullmäktigegruppen i S:t Karins är Saml med 17 ledamöter. Bland dem finns också sjöfartsrådet Hans Langh, som är ny fullmäktigeledamot i S:t Karinspolitiken.

– Jag satt som ung tre perioder i Pikisfullmäktige men har aldrig varit i S:t Karinsfullmäktige. Min dotter Laura har däremot suttit tre perioder och nu ställde hon inte upp längre. Och Linda var en period första suppleant i Åbo, så hon deltog i praktiken i alla möten, berättar Langh.

Han säger utan omsvep att han inte är så insatt i ortens kommunalpolitik men ser åtminstone två frågor som han tycker staden bör fokusera på.

– Skolfrågorna är viktiga, och sysselsättningen.

– Kommunerna tar ju mer ansvar för sysselsättningen nu, och här finns arbetskraftsbrist, också i jobb som inte kräver hög utbildning. Det måste vi jobba på, att få arbetssökande och jobb att mötas bättre.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter