Sandra Bergqvist: Vi borde bli bättre på att diskutera

SFP var störst i Pargas redan i sittande fullmäktige med enkel majoritet, en sits som inte brukar bädda för plus i mandatfördelningen.
Men med Sandra Bergqvists draghjälp – överlägsen röstetta med 734 personliga röster – gick det vägen. SFP ökade till 19 platser i fullmäktige.
Ingen har nått motsvarande personliga röstetal i Pargas (eller Väståbolands stad) sedan Stig Engmans tider.
– Det är självklart utmanande att växa ännu mer då vi redan sedan tidigare var stora i Pargasfullmäktige, men kommuninvånarna har gett oss som parti ett oerhört starkt mandat, säger Bergqvist som inte hade kunnat tänka sig en sådan röstskörd som hon landade på.
Sätter det här starka mandatet press på partiet?
– Visst sätter det en del press på att leverera. Vi kan inte sitta och rulla tummar i fyra år, både förväntningarna och förhoppningarna är stora.
Tuff fullmäktigeperiod att vänta
Bergqvist sticker inte under stol med att den kommande fyraårsperioden kommer att vara tuff.
– Det kommer att vara en utmanande tid för kommunerna i och med vårdreformen som ser ut att bli av. Samtidigt ändrar sysselsättningspolitiken så att TE-byråernas tjänster överförs till kommunerna.
Att två av fem ledamöter i Pargasfullmäktige är nya, eller som i Bergqvists och flera andras fall nygamla, har också sina utmaningar.
Mer och bättre diskussioner
Trots den enkla majoriteten framhåller Bergqvist att SFP inte är ute efter att diktera den politiska agendan i Pargas.
– Absolut inte, jag ser att politik går ut på att diskutera och kompromissa. Vi måste bli ännu bättre på att diskutera och fatta beslut tillsammans. Det har varit en helt del kritik över att beslutsfattandet inte varit tillräckligt öppet och att man inte diskuterat tillräckligt. Jag vill se mer och bättre diskussioner i framtiden.
Hur är det, vill du ta över ordförandeklubban?
– Den biten har vi inte funderat på alls, det är fullmäktigegruppen som väljer vilka som sitter på vilka positioner. Det handlar om ett helhetstänk sedan då det är aktuellt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.