Förflytta dig till innehållet

Basnivå inte längre avlägsen dröm för Egentliga Finland – Pietilä: läget har fortsatt att utvecklas i positiv riktning

Mikael Soininen/ÅUCS
en ingång till ett coronatest
Under den senaste månaden har tvåveckorsincidensen störtdykt i regionen, och är nu nere i 18,4.

På coronafronten blir läget allt lugnare och lugnare. Egentliga Finland har varit i den så kallade accelerationsfasen i en knapp vecka, och nu börjar den regionala coronapandemiarbetsgruppen blicka mot basnivån.

Basnivån är den lägsta nivån, och kräver en tvåveckorsincidens (antalet personer som fått coronasmitta under de senaste 14 dagarna per 100 000 invånare) på under 10,0.

Under den senaste månaden har tvåveckorsincidensen störtdykt i regionen, och är nu nere i 18,4 från 37,7 förra veckan. Andelen positiva coronatestresultat är nu 0,6 procent från 1,1 procent för en vecka sedan. Nästa vecka övervägs övergången till basnivån.

— Läget har fortsatt att utvecklas i positiv riktning och min förhoppning är att samma gynnsamma utveckling fortsätter, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä i ett pressmeddelande.

Regionförvaltningsverkets spelregler fortfarande aktuella

För att fira den sjunkande mängden smittfall lyfts ytterliga några restriktioner. Hobbyverksamhet i grupp har redan fått grönt ljus, och nu lyfts begränsningen i antalet deltagare. Däremot bör man fortfarande undvika körsång inomhus.

Dessutom bör man fortfarande beakta säkerherhetspraxis, det vill säga distans och hygien, både inomhus och utomhus.

I övrigt gäller Sydvästra Finlands regionförvaltningsverks restriktioner fram till 3 juli. Inom Egentliga Finland är det tillåtet att arrangera tillställningar och möten med över tio personer inomhus och över 50 personer i avgränsade områden utomhus, förutsatt att kunderna och deltagarna samt sällskap kan undvika närkontakt med varandra.

Test för i princip alla från utlandet

Ungefär hälften av regionens smittfall härstammar från utlandet. För att smittläget ska hållas lågt testas alla som anländer till Finland från länder med hög risk för coronavirussmitta.

Riskländerna definieras som länder där tvåveckorsincidensen är högre än 25, vilket innefattar de flesta länder. Exempelvis är Estlands incidens över 100 och i Sverige över 300.

Sjukvårdsdistriktet vill påminna om att det bästa sättet att hålla smittfallen nere är att vaccinera sig. I regionen vaccinerar man främst 35-åringar och äldre för tillfället.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter