Åbo- och Pargasbor får plocka äpplen från egna äppelträd på Åland – förhandsanmälan krävs för att undvika äppelkrig

Med anledning av Ålands 100-årsjubileum får varje stad i Finland ett eget äppelträd. På Åland funderade man länge över hur hela Finland skulle kunna vara med och fira 100-årsjubileet. En plan var att skicka en äppelplanta till alla städer i Finland eftersom rikets största äppelträdgård finns på Åland. Sjuttio procent av de inhemska äpplena odlas i landskapet.
Slutligen beslöt ålänningarna ändå att städerna i stället skulle få egna äppelträd som får växa på Åland. Örikets milda klimat är gynnsamt för äppelodling. Somrarna i skärgården är ofta soliga och höstarna långa och varma.
– Vi har en tradition av ett långt och framgångsrikt samarbete med Pargas och Åbo och vill jubileumsåret till ära komma ihåg invånarna med en bit av den åländska matkulturen: äppelodlingen. Genom tiderna har finländarna besökt Åland och många har också flyttat hit. Nu kan alla dessutom hitta en bit av sin egen hemstad på våra öar, säger Ålands landskapsregeringens lantråd Veronica Thörnroos i ett pressmeddelande.
Förhandsanmälan krävs för att undvika äppelkrig
Träden finns på Öfvergårds äppelgård, som ligger på Tjudö. Gården ägs av paret Anna och Jan Alm och är känd för sin högklassiga äppelmust, som varit framgångsrika i både lokala och internationella tävlingar.
– Vi odlar sjutton olika äppelsorter på vår gård. Äppelträden är av sorten Zonga. Vi valde den, eftersom den är välsmakande och mångsidig. Zonga är plockmogen i september och är också en allergivänlig sort.
Men det går inte bara att vandra in på äppelgården för att plocka äpplena. I fall Åboborna skulle plocka Pargasbornas äpplen kan det utbryta ett äppelkrig mellan städerna, och det vill man undvika till varje pris.
Därför måste man meddela om sin ankomst på förhand, säger Tiina Björklund som är projektledare för Åland 100 år.
– Träden är ju inte i någon park i Mariehamn utan inhägnade i ett 15 hektar stort område. När man kommer dit ska man anmäla sig så att allt hålls organiserat.
Förutom äppelprojektet ordnas det en hel del annat program med anledning av 100-årsjubileum, säger Björklund.
– I år är det värt att besöka Åland också bortsett från äppelträden. Det ordnas ett digert specialprogram 100-årsjubileet till ära: allt från operapremiärkvällar till olika sportevenemang”, säger Tiina Björklund, projektledare för Åland 100 år.
På nätsidan https://campaign.visitaland.com/100-appeltrad/ kan Åboborna och Pargasborna skicka in förslag på vad de tycker deras äppelskörd kunde användas till. Bland deltagarna lottas det ut två resepaket till Åland. Paketet inkluderar resor och logi.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.