Förflytta dig till innehållet

Fiskbestånd kartläggs med elektriskt provfiske i Lillån i Åbo

Anja Kuusisto
två människor står i vattnet i en liten fors
Provfiske med elutrustning.

Det är en solig och fin morgon då fiskebiolog Olli Ylönen och yh-iktyonom Anu Niinikorpi har kört ner till Lillån vid Korois udde. De klär på sig sin utrustning.

På Ylönens rygg hänger en ackumulatorförsedd ryggsäck till vilken hans håv är kopplad, med den kan han ge fiskar elstötar.

Niinikorpi ackompanjerar med en större håv och ett ämbare hon fyller med vatten ur ån, och till detta ämbar läggs de fiskar som snart ska art- och måttbestämmas.

– Bedövningen är mycket snabb och fiskarna sätts direkt ut igen, förklarar fiskeexperterna.

Anu Niinikopri assisterar Olli Ylönen när han klär på sig utrustning med vilken han kan ge fisken en elstöt så att den lättare håvas in för mätning.

Bedövar fiskar på uppdrag av Åbo stad

Ylönen och Niinikorpi jobbar för Västra Finlands fiskeriområde – som har sitt kontor i Åbo – och det är fiskeriområdet som på uppdrag av Åbo stad ska kartlägga fiskebeståndet i Lillån.

Det är den del där Patis å förenar sig med Aura å, precis nedanför det vita korset på Korois udde. När vi står nere vid vattenbrynet kan vi skymta några hus i Studentbyn.

Det elektriska provfisket ska fortsätta i höst, då är också två dagar med elfiske reserverade för Lillåns cirka 50 meter långa fors.

– Det är nog flera år sedan fiskebeståndet här har kartlagts, säger Ylönen. Att det görs nu beror på stadens framtida planer för området.

Karta: Mapcreator/Anja Kuusisto
Det här stället handlar det om.

Korois-utvecklingen hör till invånarnas önskeprojekt

Att utveckla Korois udde för rekreationsändamål hör till de projekt som Åbo stad har valt bland invånarnas förslag för invånarbudgeten.

Bland över 300 förslag valdes 52, som ska förverkligas med totalt en miljon euro. Projektet Korois udde fick 70 000 (se faktaruta nedan). Men innan några större ingrepp görs ska fiskebeståndet kartläggas, och det är där vi är nu.

kvinna håller i håv  och ämbarAnja Kuusisto
Löjorna sprattlar och hoppar i håven.

Många fiskarter och rikligt med löja

Några timmar efter besöket i Korois ger Ylönen besked om resultatet.

– Vi mätte löja, mört, grönling, abborre och till och med något öringsyngel. Där fanns mer löjor än förväntat, men kanske största överraskningen var ändå det lilla yngel av öring vi noterade.

Elektriskt provfiske görs vanligen på hösten, poängterar Ylönen, då ynglen är större. De elektriska stötar som fisken får bedövar den endast för en mycket kort stund, sedan sprattlar den iväg igen.

närbild på små silverfärgade fiskar i en håvAnja Kuusisto
Löjor.

Korois udde ska utvecklas i rekreationssyfte

Rekreationsutvecklingen av Korois udde har fått 70 000 euro ur stadens invånarbudget.
Tanken är att Korois udde och omgivningen runt Lillån (Vähäjoki) nära Korois kors, ska restaureras tillsammans med stadsborna genom flera handledda talkon, och i samarbete med experter.
Stränderna rensas från främmande arter, man vill få fram traditionella växter och naturens mångfald.
Korois ska få estetiska skyltar om växter, jordmån och djurarter, samt information om områdets historia.
Lillån ska restaureras också under ytan. Ån restaureras på ett naturenligt sätt, man lägger till grus för att skapa lekplatser för öring och andra fiskarter. Man ska stöda vattendragets biologiska mångfald. Innan det här arbetet kan börja kartläggs det nuvarande fiskbeståndet.

Källa: Turku.fi




Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter