Förflytta dig till innehållet

SFP i Helsingfors och Esbo samarbetar med liberaler som vill slopa svenskundervisningen

Mikael Sjövall/SPT
valaffischer
Liberalpartiets medlemmar ställer upp som obundna kandidater på SFP:s lista i Helsingfors och Esbo. Liberalpartiet arbetar för att slopa den obligatoriska undervisningen i svenska i grundskolan.

Liberalpartiets medlemmar ställer i år upp som obundna kandidater på Svenska folkpartiets (SFP) lista i kommunalvalet i Helsingfors och Esbo.

I Helsingfors är 10 liberaler uppställda på SFP:s lista och i Esbo har Liberalpartiet lyckats mobilisera 4 kandidater. Juhani Kähäri, som är Liberalpartiets fullmäktigeledamot i Esbo, ställer inte upp för omval.

Liberalernas obundna kandidater har figurerat på SFP:s listor också tidigare, men då var Liberalpartiets partiprogram inte detsamma som nu. Det nuvarande partiprogrammet kräver bland annat att den obligatoriska undervisningen i svenska i grundskolan ska slopas.

— Vi motsätter oss alla typer av statligt tvång. Att vi vill slopa tvångssvenskan är en följdriktig slutsats av våra ideologiska riktlinjer, säger Harri Kreus, ordförande för Liberalpartiet.

Motsätter ni er också andra obligatoriska ämnen i grundskolan?

— I själva verket motsätter vi oss också religionsundervisningen.

Arbetar ni för att avskaffa svenskan som nationalspråk?

— Ett sådant mål finns inte i vårt partiprogram. Jag följer partiprogrammet.

Kreus är själv kandidat på SFP:s lista i Esbo. Enligt Kreus bygger samarbetet med SFP på pragmatiska utgångspunkter.

— Valtröskeln i Helsingfors och Esbo är ganska hög om man siktar på att bli invald i fullmäktige. I Helsingfors behövs minst 4 000 röster och i Esbo måste man få cirka 1 700 röster för att bli invald. Då är det vettigare att samarbeta med SFP eftersom det höjer våra chanser att få någon invald, säger Kreus.

Harri Kreus har valts till ordförande för Liberalpartiet.

Ingen särställning för svenskan

Liberalpartiets kandidat Amos Ahola meddelar i Yles kandidattest att han motsätter sig en tidigareläggning av svenskundervisningen i skolorna i Helsingfors.

— Svenskan ska enligt min åsikt inte ha någon särställning i förhållande till andra språk i undervisningen, skriver Ahola.

På SFP:s partikansli är det få som vill kommentera Liberalpartiets språkpolitiska linje.

— Ur svenskans synvinkel är det ett bättre alternativ att Liberalpartiernas kandidater är uppställda på vår lista i stället för att vi har ett valförbund eftersom alla liberala röster nu faller SFP till godo. Om Liberalpartiets kandidater får förtroendeuppdrag utgår vi från att de arbetar för SFP:s målsättningar, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson vill däremot inte uttala sig om samarbetet med Liberalpartiet. Hon meddelar via sin specialmedarbetare Niklas Mannfolk på Justitieministeriet att hon inte vill kommentera frågan.

— Det blir dessvärre ingen kommentar från ministern. Det är ett lokalt beslut som inte varit uppe på nationell nivå”, skriver Mannfolk och råder SPT att kontakta partisekreterare Fredrik Guseff och SFP:s kretsordförande Cecilia Ehrnrooth.

Samarbetsavtalet som rättesnöre

Verksamhetsledare Anna Strömberg på SFP:s kretskansli i Helsingfors vill inte heller ge sig in i en principiell diskussion om det språkpolitiska samarbetet mellan SFP och Liberalpartiet.

— Vi har ingått ett samarbetsavtal med Liberalpartiet där det står att den som blir invald i stadsfullmäktige förbinder sig att följa och arbeta för SFP:s mål, säger Strömberg.

Nu verkar det som att till exempel Amos Ahola inte följer SFP:s mål. Hur ser du på det?

— Det måste du fråga Ahola. Om en kandidat inte följer riktlinjerna och samarbetsavtalet kan vi välja att inte tilldela den personen en förtroendepost.

SFP:s kretsordförande Cecilia Ehrnrooth är inne på samma linje.

— Jag förutsätter att alla våra kandidater följer SFP:s värderingar och att de obundna kandidaterna från Liberalpartiet respekterar vårt samarbetsavtal, säger Ehrnrooth.

Vad händer om så inte sker?

— Det måste vi ta ställning till från fall till fall.

En av liberalernas kandidater respekterar inte era värderingar under valkampanjen. Hur ska ni hantera det aktuella fallet?

— Jag råder dig att kontakta Liberalpartiet och fråga dem hur de ser på det hela.

Liberalpartiets ordförande Harri Kreus rentvår likaså sina händer.

— Det är Amos Aholas linje, inte partiets linje, säger Kreus.

I samarbetsavtalet mellan SFP och Liberalpartiet står det att ”Liberalpartiets kandidater och förtroendevalda förbinder sig att följa SFP:s språkpolitiska målsättningar. Förslag och initiativ som strider mot SFP:s värderingar och mål tillåts inte.”

SPT har försökt nå Amos Ahola för en kommentar.

Mikael Sjövall/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter