Universiteten i Åbo vill stärka samarbetet med företagen – ”Vi vill erbjuda relevanta tjänster”

Enligt den senaste barometern för finländska små- och medelstora företagare anser hälften av företagen i Egentliga Finland att problem med tillgång på kvalificerad arbetskraft minskar företagets tillväxt, åtminstone till viss del. Det finns fortfarande för lite samarbete med universiteten i området. Endast sex procent av de svarande samarbetade med universiteten förra året.
Arbetslivstjänsterna vid Åbo Akademi och Åbo universitet undersöker därför företagens behov av studerandesamarbete och andra tjänster som universiteten kan bidra med. Baserat på preliminära undersökningar är det rekrytering av kompetent arbetskraft samt behovet av att göra företaget mer känt bland studerande som är de viktigaste motivationsfaktorerna för företagen att samarbeta med universiteten.
Vi vill erbjuda mer relevanta tjänster och vara en lättillgänglig partner.
Pilvi Lempiäinen, Åbo universitet
Studenterna hoppas få kontakter med företag i området, men behöver mer information om företagen och deras kompetensbehov under sin studietid.
Projektledare Pilvi Lempiäinen vid Åbo universitet säger att det finns en enorm potential för samarbete som kan utnyttjas bredare än tidigare. Målet är att bättre betjäna både studerande och företag.
– Genom långsiktigt samarbete uppnår vi de bästa resultaten. När vi känner varandras behov och färdigheter kommer vi att kunna dra nytta av varandra i framtiden. Enligt de preliminära undersökningsresultaten finns det fortfarande för lite samarbete och det betyder att vi behöver göra något åt saken. Vi vill erbjuda mer relevanta tjänster och vara en lättillgänglig partner, säger Lempiäinen i ett pressmeddelande.
Tjänsterna utvecklas tillsammans med företag i området. De lokala företagens behov kartläggs bl.a. genom en enkätundersökning och intervjuer. Utvecklingsarbetet genomförs som en del av ett projekt kring universitetens arbetslivstjänster för företag. Det ESF-finansierade projektet genomförs under tiden 1.3.2021–31.8.2023.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.