Förflytta dig till innehållet

Succéprojektet Språkambassadörerna utvidgar sin verksamhet – ”Svenskan har blivit ambassadörernas hjärtesak”

– När ambassadörerna kommer från samma område är det lättare för eleverna att identifiera sig. "Om hon eller han gjorde det här så kan jag det också", säger Jaan Siitonen, projektledare för Språkambassadörerna.

Språkambassadörerna, ett tvåspråkigt projekt som lanserades 2019, har visat sig vara ett mycket lyckat koncept. Konceptet innebär att så kallade språkambassadörer besöker skolor och berättar om sin egen upplevelse av att lära sig det andra inhemska språket.

— Målet var att göra 300 besök fram till våren 2021, men i slutet av maj hade vi gjort 944 besök, säger Jaan Siitonen, projektledare för Språkambassadörerna.

Nu tar man stegvis projektet till nya höjder med hjälp av bland annat Svenska kulturfondens bidrag. Utvecklingen har man delvis coronaepidemin att tacka för, eftersom man blev tvungen att utveckla distansverktygen.

— Geografiska utmaningar försvann. Nu kunde vi även börja använda oss av ambassadörer som bor i Sverige, säger Siitonen.

Vad är Språkambassadörerna?

Projektet började under sommaren 2018 när föreningen Nationalspråken fick finansiering från Svenska kulturfonden och deras strategiska program Hallå!

Språkambassadörer har sedan våren 2019 besökt över 220 skolor i 96 kommuner i Finland. Ambassadörerna berättar sina egna berättelser om hur de lärde sig det andra inhemska språket.

Språkambassadörerna gör besök på alla stadier.

Språkambassadörerna och lärarna skräddarsyr besöket för att det ska passa målgruppen. Ett typiskt besök i ett finskspråkigt gymnasium brukar bestå av att ambassadören håller en hel lektion på bara svenska. I besöket ingår förhandsuppgifter och diskussionsövningar.

För tillfället jobbar 111 språkambassadörer med projektet. Ambassadörerna får ett arvode för varje besök. I arvodet ingår planering, kommunikation med lärare och verkställande.

Källa: Språkambassadörerna/Jaan Siitonen

Möjligheterna i Finland

I höstas lanserades ett nytt pilotprojekt som kallas ”Träffa en finne som studerar i Sverige”. Besöken riktas till finskspråkiga elever som går en valbar kurs i svenska. Siitonen säger att responsen har varit överväldigande bra.

— Det kan vara första gången som eleverna konkret hör hur det är att flytta till och studera i Sverige – även känslomässigt, säger Siitonen.

Konceptet har också inspirerat svenskar som bor i Finland. Enligt Siitonen finns det nu planer på att svenskar ska få besöka svenska skolor för att berätta om möjligheterna som finns i Finland.

— Projektet är i samarbete med Åbo Akademi och Helsingfors universitet. Tanken är att projektet ska starta i höst.

Orsakerna till framgång

Enligt Siitonen finns det ett flertal orsaker till att projektet Språkambassadörerna varit så framgångsrikt. Till exempel var det mycket lättare att hitta ambassadörer än vad man hade räknat med.

—  Det finns många finskspråkiga finländare i det här landet som har en bra attityd till det svenska språket och som är stolta över sin berättelse. Vi har inte ens gjort någon stor kampanj kring det hela.

— Svenskan har blivit ambassadörernas hjärtesak, fortsätter Siitonen.

Skolväska på en pulpet.Arkiv/Jeanette Östman
Språkambassadörerna gör besök på alla stadier. Språkambassadörer som lärt sig finska började i höstas besöka svenskspråkiga skolor.

Han säger att efterfrågan har varit speciellt stor i Kuopio, Villmanstrand och Lahtis och man siktar alltid på att ambassadören ska ha en lokal koppling till platsen hen besöker.

— När ambassadörerna kommer från samma område är det lättare för eleverna att identifiera sig. ”Om hon eller han gjorde det här så kan jag det också”.

På finska i svenska skolor

I höstas påbörjades också besök i svenskspråkiga skolor med språkambassadörer som lärt sig finska. Hittills har nästan 50 skolor besökts.

— Besökens innehåll är lite annorlunda. Det är inte väsentligt att betona nyttan med att kunna finska i Finland. Det handlar mer om rädslan för att prata finska och upplevelsen av att man borde kunna språket, säger Siitonen.

Oavsett målgruppen är det viktigt att ambassadören också pratar om utmaningarna med att komma över rädslan för språket. Samtidigt har Siitonen har överraskats över hur bra inställning till exempel finskspråkiga elever har till det svenska språket.

Nationellt språkkafé

Språkambassadörerna har också gjort ett pilotförsök med ett virtuellt språkkafé tillsammans med föreningen Luckan i Helsingfors.

— Vi överraskades av hur många som deltog från andra länder och ville prata svenska och bekanta sig med den finlandssvenska kulturen.

Jaan Siitonen, projektledare för Språkambassadörerna, överraskades av hur bra inställning till det svenska språket finskspråkiga elever har.

Siitonen säger att man nu har ansökt om finansiering för att utveckla konceptet till ett nationellt språkkafé med en egen webbplats där alla olika språkkaféer kunde samlas.

— Det skulle lite motsvara bokning av träningstimmar på ett gym. Det skulle finnas teman, språknivå och vem som leder diskussionen.

— Våra ambassadörer kunde då berätta om språkkaféerna under deras besök i skolorna. En av de största utmaningar är att hitta ett ställe för eleverna att prata svenska när de väl låtit sig inspireras. Språkkaféer kunde vara en lösning.

Sofie Fogde/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter